Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tisíce Rumunov protestovali proti korupcii
Zdielať na

Tisíce Rumunov protestovali proti korupcii

BUKUREŠŤ / Tisíce Rumunov v nedeľu na opätovných protestoch obvinili vládu krajiny, že chce oslabiť boj proti korupcii. Podľa odhadov médií pochodovalo centrom metropoly Bukurešť 10 000 ľudí, menšie demonštrácie sa konali tiež v najmenej štyroch ďalších mestách.

V Bukurešti protestujúci pochodovali od sídla vlády k Ústavnému súdu Rumunska a k sídlu Národného protikorupčného riaditeľstva (DNA), špeciálneho útvaru prokuratúry zameraného na boj proti závažnej korupcii.

Demonštranti vyjadrili podporu DNA a žiadali "odpolitizovanie" ústavného súdu. Ten nedávno ostro kritizoval DNA za to, že prokurátori začali voči ministerstvu spravodlivosti vyšetrovania, zahŕňajúce prehliadky a vypočúvania. DNA tým podľa súdu prekročila svoje právomoci.

DNA chcela preukázať, že sa ministerstvo dopustilo "napomáhaniu páchateľa trestného činu", keď vypracovalo kontroverzné nariadenie vlády, ktoré by sťažilo stíhanie verejných činiteľov zneužívajúcich svoje postavenie. Toto medzičasom odvolané nariadenie vyvolalo vlnu rozsiahlych protestov v Rumunsku, trvajúcich už vyše mesiaca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy