Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žena potí krv. Lekári jej pomôcť nevedia
Zdielať na

Žena potí krv. Lekári jej pomôcť nevedia

Archívna reportáž

FLORENCIA / Lekári z talianskej Florencie sa stretli s neobvyklým prípadom. Do nemocnice prišla mladá žena, ktorej po tvári stekala krv. Nešlo však o žiadny úraz, ani nehodu. Žena krv potila.

Mladá Talianka mala krvavú nielen tvár, červená tekutina sa objavila aj na jej dlaniach. Lekári 21-ročnej žene diagnostikovali vzácnu chorobu - hematidrózu, píše The Guardian. Človek spoločne s potom vylučuje aj krv. Talianka u seba pozorovala krvácanie niekoľko rokov, vždy bolo len krátkodobé a vyskytlo sa najmä počas spánku alebo pri zvýšenej fyzickej aktivite. Čím viac stresu mala, tým boli prejavy intenzívnejšie. 

Spúšťačom choroby je oficiálne najmä stres, emocionálna trauma a fyzická námaha. Prípad mladej Talianky zdokumentovali lekári Roberto Maglie a Marzia Caproni z univerzity vo Florencii. Závery publikovali na stránke Kanadskej lekárskej asociácie. Popísali, že pacientka trpela úzkosťou a sociálnou izoláciou. Postupne upadla do depresie a panickej úzkosti.

Lekári jej teda naordinovali lieky na upokojenie a zmiernenie prejavov úzkosti. Dostala aj liek, ktorý sa využíva pri liečbe srdcových porúch a vysokom tlaku. Krvácanie sa vďaka tomu podarilo zmierniť, no nezmizlo. 

S chorobou, ktorá ma prezývku "moderné stigmy", bojujú predovšetkým ženy a deti. Lekárske správy ju spájajú najmä s prežitím určitej emocionálnej traumy, napríklad s prípadmi domáceho násilia, šikany alebo vojny. Choroba zvykne pretrvať niekoľko mesiacov až rokov. Kanadská hematologička Jacalyn Duffin zistila, že za posledných 15 rokov zdokumentovali po celom svete len zhruba dve desiatky prípadov hematidrózy. Predpokladá, že ich mohlo byť viac, najmä v minulom storočí. ​

cmaj.ca

Pozrite si reportáž o inej záhadnej chorobe.

Súvisiace články