Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bratislavčania zarábajú, ale aj dlhujú NAJVIAC!
Zdielať na

Bratislavčania zarábajú, ale aj dlhujú NAJVIAC!

Nepísaný súboj medzi Bratislavou a zvyškom Slovenska sa vyostruje. Obyvatelia hlavného mesta lámu rekordy v dlžobách. Na vine sú predovšetkým rozdielne platy a ceny nehnuteľností a služieb.

Vyššie platy, aj ceny nehnuteľností

Na mieste je preto otázka: prečo je život na západe drahší a kto na koho vlastne dopláca. V Bratislave sú vyššie platy, ľudia majú viac možností, no zároveň sú tu aj vyššie ceny. Hlavný rozdiel medzi regiónmi však analytik vidí v službách. „Dôvod závidieť nie je na mieste, treba vidieť aj to, že dlhy Bratislavčanov sú podstatne vyššie a ceny nehnuteľností sú vyššie ako v iných regiónoch SR," tvrdí ekonomická analytička Eva Sadovská.

Tu je príklad. Ekonomicky aktívny Bratislavčan dlhuje banke v priemere asi 5-krát vyššiu sumu ako niekto z iného kúta Slovenska. Takto zasa vyzerajú priemerné sumy pri úveroch na bývanie v jednej z našich najväčších bánk. „Je to viac ako 64-tisíc eur, naopak najnižšia hypotéka je v Banskej Bystrici a to je viac ako 36-tisíc eur," tvrdí Zuzana Eliášová.

Nikto na nikoho nedopláca

Po úveroch však stále viac siahajú aj obyvatelia na vidieku. Lenže, kým v Bratislave splácajú peniazmi z hypotekárnych úverov najmä byty, ostatní si požičiavajú na bývanie v domoch. V snahe priblížiť sa klientom vyrástli nové obchodné miesta aj tam, kde pred niekoľkými rokmi o banke ani nechyrovali.

Napriek ekonomickým rozdielom medzi regiónmi sa nedá jednoznačne povedať, že niekto na niekoho dopláca. Jedni bez druhých by to totiž mali ešte zložitejšie. „Je to tak v každej krajine. Podstatné je, aby tie rozdiely neboli veľmi veľké,“ myslí si analytik Tatra Banky Juraj Valachy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články