Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Horymír zo Spiša má narodeniny aj meniny len raz za štyri roky
Zdielať na

Horymír zo Spiša má narodeniny aj meniny len raz za štyri roky

BRATISLAVA / Na torte im svieti číslo 11 či 13, no na hlave majú prvé šediny . Ako je to možné? O ľuďoch, ktorý sa narodili v priestupnom roku 29.februára, a teda narodeniny oslavujú len každé štyri roky, sme vám hovorili už včera. No predstavte si, že sú aj takí Slováci, ktorí majú v tento deň nielen narodeniny, ale súčasne i meniny.

V Spišskej Novej Vsi žije muž, ktorý 29. februára 2016 oslavuje 14. narodeniny. Je už ale dedkom.

"Paradoxne, narodeniny aj meniny mám v jeden deň - 29. februára," hovorí Horymír Pacanovský.

Narodil sa pred 56 rokmi. To, že oslavuje meniny aj narodeniny v jeden deň, bol nápad jeho príbuzného. "Bol to nápad môjho strýka. Povedal, že narodil sa 29. pozrieme, aké je meno. Bolo Horymíra," vysvetľuje.

Netradičný oslávenec

Známi a kamaráti Horymíra volajú Miro. Jeho meno by ste dnes v kalendári hľadali ťažko. Z nášho ho už vypustili. No Česi ho stále oslavujú.

Novovešťan osobne nikoho, kto má narodeniny v rovnaký deň, nepozná.  Pokiaľ si pamätá, problémy s nie častým dátumom narodenia nikdy nemal. Už teraz sa teší na oslavy o ďalšie 4. roky.

"Šesťdesiatka by mala vyjsť tak, že by to malo byť 15. Takže potom už teoreticky dostanem aj občiansky preukaz," smeje sa.

Výnimočné mená

V našom kalendári v súčasnosti k dátumu 29. februára prislúcha meno Radomír.

Kým Radomírovia sa rodili aj v posledných rokoch, Horymírov ubúda.

Aj 29. februára sú ale pôrodnice plné. Pôrodníci tvrdia, že mamičky sa nijako nesnažia vyhnúť tomuto dátumu.

"Pôrodnica nepozná ani deň, ani noc a rodí sa aj 29. februára," hovorí vedúci pôrodnice Univerzitnej nemocnice v Bratislave Karol Plank.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články