Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Piatok 13. môže byť problém, ktorý treba liečiť
Zdielať na

Piatok 13. môže byť problém, ktorý treba liečiť

BRATISLAVA / Piatok trinásteho je pre mnohých ukážkový príklad poverčivosti. Tá sa ani zďaleka netýka len tohto dátumu. Každý z nás je trochu poverčivý, aj keď si to často nepripúšťame.

Poverčivosť je tak stará, ako ľudstvo samo. "Človek si nedokázal vysvetliť všetky javy. Sú ale aj také dva dátumy - ukrižovanie Ježiša Krista, ktorý bol v piatok trinásteho a spája sa to aj s templármi, ktorý boli v tento dátum upálení. Hovorí sa aj o dátume, kedy prepadla newyorská burza - teda o čiernom piatku," vysvetľuje psychológ Karol Kleinman.

Ľudia chcú mať veci pod kontrolou. Vykonávajú rituály, lebo veria, že im prinesú šťastie. "Napríklad ako Novak Djokovič, ktorý si buchne 28 krát loptičky, lebo verí, že bude mať úspešné podanie," smeje sa psychológ. 

Rôzne fázy

Každý z nás je do určitej miery poverčivý. Najmä pri dôležitých udalostiach sa uchyľujeme k tomu, čo považujeme za šťastné.

Niektorí ľudia to ale s poverčivosťou trochu preháňajú. "Existuje bežná poverčivosť, kedy ľudia veria na horoskopy a extrémom je fanatická, čo sú rôzne sekty, ktoré veria, že s niečo stane a ak sa to nestane, tak príde koniec sveta, zničenie ľudstva," vysvetľuje Kleinman.

Je to problém

V niektorých prípadoch treba poverčivosť aj liečiť. "Obsedancia je veľmi nepríjemné psychické ochorenie a pokiaľ sa stále vraciame k nejakej téme, napríklad, či sme vypli plyn alebo zamkli dvere, prináša to obrovské napätie, ktoré si človek uvoľňuje napríklad tým, že si škriabe ruky a že sa poškodzuje," opisuje psychológ.

Človek už v takomto prípade verí, že ak by to napríklad neskontroloval, určite to vybuchne. Podľa psychológa je dobré, ak takéhoto človeka na toto okolie upozorní. Je dôležité, aby vyhľadal odbornú pomoc. "Ten človek trpí. Má fóbiu, strach z niečoho. Je tam potrebná odborná pomoc," zdôrazňuje psychológ. 

Téme sa venovali aj Noviny o 12. Pozrite si rozhovor psychológa Karola Kleinmana: