Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kávou proti astme, alzheimerovej a parkinsonovej chorobe
Zdielať na

Kávou proti astme, alzheimerovej a parkinsonovej chorobe

Kávičkári medzi sebou často vedú diskusie o tom, ktorá káva je najchutnejšia, najsilnejšia - jednoducho najlepšia. No túto dilemu riešil aj Inštitút kávy, ktorý prišiel so zaujímavými výsledkami - tu sú.

Nie je ani tak dôležité, akú kávu pijete, ale skôr akým spôsobom si ju vychutnávate. Turecká, rozpustná alebo espresso káva - možno vás to prekvapí, ale nie je medzi nimi až taký veľký rozdiel.

Maximálne 4 šálky denne

Keď trošku postojí a vychladne je zdravšia. "Vyparí sa z nej furan, ktorý je karcinogénny. Ale určite aj keď je káva horúca, nie je táto látka veľmi nebezpečná, nakoľko jej množstvo je regulované," vysvetlila Jana Hajašlová z Ústavu chémie a analýzy potravín.

Pravidelná konzumácia kávy je zdraviu prospešná, ak to samozrejme nepreháňate. Zdravý dospelý človek môže denne vypiť asi 4 šálky kávy.

Nie rýchlo a nalačno

Kávička je výbornou prevenciou proti chorobám. Zabraňuje napríklad vzniku astmy. "Pôsobí preventívne proti diabetu, alzheimerovej chorobe, parkinsonovej chorobe," tvrdí Peter Minárik z Inštitútu kávy. Ak sa vám však po káve trasú ruky a cítite vnútorný nepokoj, radšej to s ňou nepreháňajte. "Kofeín dráždi nervovú sústavu a netreba ju vypiť tak rýchlo, alebo nalačno," dodal Minárik.

ISIFA

Súvisiace články