Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zrak náš každodenný... Ako si nepoškodiť oči?
Zdielať na

Zrak náš každodenný... Ako si nepoškodiť oči?

Zrak je náš najdôležitejší zmysel. Vnímame ním vraj až 80 percent podnetov z okolitého prostredia. Väčšinou si to však neuvedomujeme. O zrak sa začíname starať, až keď sa objavia prvé vážnejšie problémy. Nebolo by ale lepšie tomu predísť? Ako?

Bez počítačov či televízorov si náš život už pomaly ani nevieme predstaviť. Sú súčasťou nielen nášho pracovného, ale aj súkromného života. Lenže uvedomujeme si, že pri ich sledovaní a práci namáhame svoje oči? A že niektoré problémy dokážu dorásť až do okuliarov v lepšom prípade alebo do chronického zápalu spojiviek?

"Problém pri sústredení sa na monitor počítača je v tom, že zabúdame žmurkať. Normálne oko žmurká 12-15-krát za minútu, pri monitore žmurkneme len 3-4-krát... Je potrebné žmurkať buď cielene, alebo si kúpiť tzv. umelé slzy," radí hosť v štúdiu NOVINY o 12-tej, očný lekár Pavol Veselý.

Ako treba používať umelé slzy, nechať oči oddýchnuť a precvičovať "zaostrovanie", aké problémy môžu pri dlhodobej práci s počítačmi vzniknúť a množstvo ďalších dôležitých vecí vám porozpráva práve Veselý v rozhovore s moderátorom Jankom Mečiarom. Pozrite si VIDEO.

ISIFA

Súvisiace články