Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
10 rád. Takto vyženiete chrípku z tela
Zdielať na

10 rád. Takto vyženiete chrípku z tela

BRATISLAVA / Chrípková sezóna nekončí. A to aj napriek tomu, že sa blíži jar. Dôvod? Napríklad extrémne striedanie teplôt. V jeden deň je príjemných + 10, o deň neskôr -10 stupňov. Ako teda predísť ochoreniu? Tu sú zaručene fungujúce rady!

1. Vyhýbanie sa masovým akciám

Problém je napríklad kino, vlak či MHD. Ak to inak nejde, skúste aspoň vyvetrať. Umývanie rúk zabráni vzniku ochorenia až v 60 percentách.

2. Ležať, potiť sa a vetrať!

Keď cítite, že na vás niečo "lezie", najlepšie je ostať aspoň jeden, dva dni doma. Nezabudnite prijímať množstvo tekutín a nezaťažujte organizmus.

3. Očkovanie proti chrípke

Lekári odporúčajú dať sa proti chrípke zaočkovať. Názory sa však rôznia - niektorých sa chrípka ani nedotkne, iným ani očkovanie nepomôže.

4. Recepty starých mám

Skúste to s cibuľou a medom. Buď si urobíte čaj z cibule a pridáte med, alebo si cibuľu nakrájajte nadrobno a polejte medom.

5. Bylinky, bylinky, bylinky

Echinacea, slez, lipa a materina majú protizápalový účinok. Kamilky majú zase dezinfekčné účinky. Kombinujte s cukrom alebo s medom.

6. Čarovná mäta a zázvor

Upokojujúci účinok má okrem kamilkového aj mätový čaj. Okrem toho znižuje teplotu. Výborný je tiež zázvorový čaj - pite aspoň tri šálky denne.

7. Zázrak menom cesnak

Imunitu si posilníte aj cesnakom. Stačí nadrobno nakrájať dva strúčiky dvakrát alebo trikrát denne, vložte na lyžičku a vždy po jedle zapite vodou.

8. Nasaďte si zinok a C-čko

Vitamín C je tiež výborný antioxidant. Zvyšuje imunitu a odstraňuje z tela škodlivé látky. Nájdete ho v šípkach a citrónoch.

9. Pozor na voľnopredajné lieky

Zmierniť kašeľ alebo znížiť horúčku môžete aj voľnopredajnými liekmi. Pozor ale na ich kombináciu a dávkovanie. Niektoré dokážu poriadne zaťažiť pečeň.

10. Aj hora musí občas k Mohamedovi...

Ak nič zo spomínaného nezaberie 2 až 3 dni, navštívte lekára. Ak máte problémy napríklad so srdcom, urobte tak hneď pri spozorovaní príznakov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články