Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chrípka útočí, no zmrznuté citrusy nášmu zdraviu nepomôžu!
Zdielať na

Chrípka útočí, no zmrznuté citrusy nášmu zdraviu nepomôžu!

Všetci dobre vieme, že citrusové plody ako napríklad pomaranče či citróny nám pomáhajú v prevencii chrípky. Už menej však vieme o tom, že ak toto exotické ovocie niekde po ceste zmrzne, všetko je inak a o ich liečivých účinkoch už môžeme iba snívať.

To bolo radosti, keď k nám za socializmu dorazili kubánske pomaranče. Nezriedka sme na ne stáli rady. Dnes je pomančov ako maku a najmä teraz v chrípkovom období "idú na dračku".  "Je tam množstvo látok, ktoré nás chránia aj pred rakovinou i infekčnými chorobami, " hovorí MUDr. Igor Bukovský.

Mráz pomarančom, či mandarínkam škodí!

Pravdou je však aj to, že ak tieto citrusové plody zmrznú, všetko je inak!
"Môže sa to zmeniť v priebehu hodiny," upozorňuje Viera Baričičová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Prudkým znížením teploty tieto plody strácajú protichrípkové účinky. "Znižuje sa tým aj ich biologická hodnota a zvyšuje sa riziko infekcie," poznamenáva MUDr. Igor Bukovský.

Známa je takzvaná "oranžová kúra", keď zástancovia zdravej výživy odporúčaju piť pomarančovú šťavu a konzumovať len pomaranče dvakrát do týždňa, po celý mesiac. "Priemerná teplota, pri ktorej by sa mali citrusy uskladňovať je 8 až 12 stupňov," tvrdí Mária Dúbravková z veľkoobchodu s ovocím.

Pokuty za zlé uskladnenie až do 13 tisíc eur

 Ako však zistiť, že pomaranč, či mandarínka, prešiel mrazom? "Nemáme veľkú šancu to v obchode spoznať, " priznáva MUDr. Igor Bukovský. "Vo väčšine prípadov, keď to rozmrzne, tak to začne hniť," varuje Viera Baričičová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.  Práve podľa odborníkov by mali byť prípady, keď kúpite naoko čerstvé citrusové plody, ktoré v skutočnosti zmrzli niekde v kamióne, ojedinelé. Súvisí to s kontrolovaným prepravným režimom, ale aj s modernou skladovacou technikou. Ak sa niečo podobné objaví na pultoch predajcu, pokuta ho neminie. "Pohybuje sa v rozmedzí od 330 do 13 000 eur," hovorí Viera Baričičová.

V zimnom období sa radšej trhom vyhnite!

 Riziko, že dostanete mačku vo vreci, vraj súvisí aj s tým, kde pomaranče, mandarínky, či grapefruity kupujete. "Na trhoviskách v tomto mrazivom období rozhodne nekupovať!," odporúča Viera Baričičová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články