Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pomaranče a džúsy zdražejú. Až o 25 percent!
Zdielať na

Pomaranče a džúsy zdražejú. Až o 25 percent!

Ak milujete pomaranče, či šťavu z týchto oranžových citrusových plodov, vyjde vás to draho... Ceny obľúbeného ovocia totiž dosahujú svoje historické maximum!

Môže za to zmrznutá úroda pomarančov na Floride a škandál s pesticídmi u ich najväčšieho vývozcu - Brazílie. Cena pomarančovej šťavy stúpla na burze na rekordnú úroveň. To preto, lebo Američania oklieštili dovoz týchto citrusov z Brazílie.

Pomaranče z Brazílie obsahujú nebezpečný pesticíd

Podľa amerických úradov totiž obsahujú pesticíd, ktorý je v USA neprípustné používať. A tak úrady čiastočne obmedzili dovoz pomarančov z krajiny samby, ktorá je ich najväčším pestovateľom na svete. Toto rozhodnutie sa logicky okamžite premietlo do cien pomarančového koncentrátu, ktorý je predmetom obchodovania na burze.

Po obmedzení dovozu prudký nárast ceny

Ešte v decembri stálo pol kila pomarančovej šťavy 1,6 dolára, po obmedzení dovozu sa cena vyšplhala na 2,12 dolára. A hoci sa na Slovensko brazílske pomaranče nedovážajú, obchodníci i tak zdražovanie nevylúčili. O robotu má postarané aj Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorej úlohou je kontrola ovocia. Ani v predošlom roku, ani v minulých dňoch však, našťastie, sporný pesticíd v pomarančoch nenašla.

Obchodné reťazce na Slovensku zdražovanie nevylúčili

Dovoz ovocia na Slovensku nie je aktuálne číselne zmapovaný, no napríklad v roku 2009 sme priviezli vyše 22 tisíc ton pomarančov. Z nich dve tisíc neskôr putovali sa slovenské hranice.

Napriek tomu, že najväčšie obchodné reťazce podľa ich vyjadrení pomaranče z Brazílie nepredávajú, zdražovanie tohto artikla nevylúčili. Nemusí to vraj priamo súvisieť so situáciou v Brazílii, no koncom roka vraj boli ceny ovocia a zeleniny výnimočne nízke, a tak možno očakávať ich mierny nárast.

Ovocie, ilustračná fotografia

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy