Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šťavnaté jahody na obale jogurtu? Iba ak tam naozaj budú!
Zdielať na

Šťavnaté jahody na obale jogurtu? Iba ak tam naozaj budú!

Škandál s dioxínom v nemeckom krmive pre hydinu a ošípané, ale aj nedávny výskyt baktérie "E-coli" v potravinách postavili Európu do pozoru. Europarlament preto momentálne rozhoduje o novom nariadení o poskytovaní informácií spotrebiteľom. Pozrite sa teda, aké zmeny v označovaní potravín nás čakajú.

Šťavnaté jahody na mnohých obaloch jogurtov alebo krásne pomaranče na džúsoch už onedlho neuvidíme. Podľa odborníkov totiž ide o zavádzanie spotrebiteľa. "Keďže je tam iba jahodová esencia a s jahodami to nemá nič spoločné, jahody už na obaloch nebudú," hovorí europoslanec Miroslav Mikolášik.

Okrem zákazu zavádzajúcich obrázkov na obaloch by nové európske nariadenie malo zjednotiť uvádzanie hmotnosti a energetickej hodnoty všetkých výrobkov. Europoslankyňa Anna Záborská na margo toho vraví: "Bude to všetko na 100 gramov, označenie na jednu porciu."

Do nariadenia sa dostal aj nový pojem - takzvaný "dátum prvého zmrazenia". "Niektoré mäsá boli zmrazené aj päť rokov a vy ste si ho kúpili v domnení, že je to čerstvé," vysvetľuje europoslankyňa Katarína Neveďalová.

Viaceré návrhy však neprešli. Medzi ne patrí napríklad takzvané semaforové označovanie potravín. Červená farba mala znamenať veľké množstvo cukru, zelená zasa malé. Ani zákaz zavádzajúcich názvov výrobkov sa do nariadenia nedostal. "Napríklad džús - na prednej strane je, že je 100-percentný a vzadu nie je uvedené, že je to nakzvaný pu wash, čiže až druhý výlisok," vraví predseda Asociácie spotrebiteľov Slovenska Miloš Lauko.

Čo však viacerí považujú za neúspech, to je označovanie krajiny pôvodu. Aj naďalej budú výrobcovia povinní uvádzať iba nápis "made in EÚ". Presadili tak svoje obavy z toho, že by sa produkty vyrobené v niektorých štátoch stali ťažšie predajnými. "Tu sa prejavil veľký lobing. Hovädzie mäso - to je jediná výnimka, kde bude uvedená krajina pôvodu," vraví bez okolkov Miloš Lauko.

O definitívnej podobe nariadenia budú europoslanci hlasovať 4. júla. Na to, aby etikety výrobkov obsahovali všetko, čo je potrebné, budú mať výrobcovia 3 až 5 rokov.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy