Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nepodceňujte chrípku! Môžete z nej prísť o nielen sluch
Zdielať na

Nepodceňujte chrípku! Môžete z nej prísť o nielen sluch

Jeden mesiac počujete a druhý sa môžete ocitnúť v úplnom tichu. A to vôbec nemusíte prežiť vážnu nehodu, stačí totiž obyčajná chrípka. Ak ju podceníte, môže vás aj natrvalo pripraviť o jeden z vašich zmyslových orgánov - o sluch.

Vírus toxicky pôsobí na vnútorné ucho

"Sledujeme, že takíto pacienti často prichádzajú s náhlymi poruchami sluchu, ktoré sú spôsobené napadnutím vnútorného ucha," popisuje otorinolaryngológ Tibor Barta. Hovorí presne o tých pacientov, ktorých ani bolesti svalov či horúčka neprinútia zostať doma v posteli, ale odchádzajú do práce s liekmi na zníženie teploty.

Všetko sa začína zaľahnutím v ušiach či tlakom vo vnútornom uchu. A príčinou je toxické pôsobenie vírusu chrípky na zmyslové bunky vnútorného ucha. Podľa lekárov nie je vždy liečba pomocou infúzie alebo protizápalová priviesť sluch do pôvodného stavu. "Môže zostať trvalé poškodenie sluchu aj hluchota," upozorňujú.

Hluchota nie je jediným dôsledkom...

Nerozhodnite sa teda pre lekára ako mnohí ostatní, teda až vtedy, keď nedokážu prefúknuť sluch zívaním či prehĺtaním. Okrem toho dočasná či trvalá strata sluchu nie je jedinou komplikáciou prechodenej chrípky, ale aj zápaly kĺbov a obličiek, či ochorenie srdcového svalu.

Najmä ak počet chorých na chrípku v posledných týždňoch rapídne stúpa. "V šiestom kalendárnom týždni došlo k vzostupu o 21 percent," hovorí Lenka Šramková z Úradu verejného zdravotníctva.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články