Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pite zelený čaj! Spomaľuje znaky starnutia...
Zdielať na

Pite zelený čaj! Spomaľuje znaky starnutia...

Seniori, ktorí pravidelne pijú zelený čaj, budú v pokročilom veku čulejší a nezávislejší ako ich rovesníci. Vyplynulo to z japonskej štúdie, do ktorej sa zapojili tisíce ľudí. Zelený čaj totiž obsahuje látky s antioxidačnou aktivitou pomáhajúce odvrátiť poškodzovanie buniek, ktoré vedie k vzniku rôznych ochorení.

Výskumníci sa pri štúdii účinkov zeleného čaju zamerali na všetko od cholesterolu po riziko vzniku rôznych druhov rakoviny. Jedným z cieľov bolo odpovedať na otázku, či zelený čaj môže znížiť riziko fyzickej labilnosti, ktorá sa stupňuje s narastajúcim vekom.

Do výskumu sa zapojilo 14 tisíc ľudí 

Yasutake Tomata a jeho tím pozoroval takmer 14-tisíc dospelých zhruba vo veku 65 rokov tri roky. Vedci zistili, že tí seniori, ktorí pili najviac zeleného čaju, mali najmenej ťažkostí s funkčnosťou pohybového aparátu pri každodenných aktivitách či základných potrebách ako obliekanie sa či kúpanie. "Konzumácia zeleného čaju je významne spojená s nižším rizikom fyzickej labilnosti," uvádza Tomata a jeho kolegovia pre časopis American Journal of Clinical Nutrition.

Vedci pitie zeleného čaju vrelo odporúčajú

Okrem zeleného čaju však za týmito výsledkami mohli stáť aj ďalšie faktory. Účastníci štúdie, ktorí pili päť a viac šálok zeleného čaju denne, sa totiž aj stravovali zdravšie, jedli viac rýb, zeleniny a ovocia, boli vzdelanejší a menej z nich fajčilo. Japonskí vedci preto odporúčajú denne konzumovať kombináciu zdraviu prospešných potravín na čele so zeleným čajom.

ISIFA

Súvisiace články