Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slováci sú v pití alkoholu na európskom priemere
Zdielať na

Slováci sú v pití alkoholu na európskom priemere

Zdroj: jb.atwood

Štvrtina Európanov abstinuje úplne, najviac pijú Dáni, Švédi a Holanďania, najmenej Portugalci, Taliani a Maďari. Ak by sa cena alkoholu zvýšila o štvrtinu, väčšina Slovákov by prestala piť

Až štvrtina Európanov tvrdí, že v priebehu posledných 12 mesiacov nepili žiaden alkohol, tri štvrtiny jeho konzumáciu priznali. Najvyššie percentá konzumentov alkoholu boli v Dánsku (93 percent), Švédsku (90 percent) a Holandsku (88 percent). Naopak, najmenej alkoholu sa pije v Portugalsku (58 percent), Taliansku (60 percent) a Maďarsku (64 percent).

Slováci sa z európskeho priemeru nevymykajú, niečo vyše troch štvrtín si za posledný rok vypilo, z toho až 84 percent v priebehu ostatného mesiaca. Ak by sa cena alkoholických nápojov zvýšila o štvrtinu, Slováci sú so 49 percentami na prvom mieste spomedzi Európanov, ktorí by si preto kupovali menej alkoholu.

Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, ktorý v 27 členských štátoch EÚ robili od 2. do 19. októbra. "V Európskej únii je škodlivé a nebezpečné požívanie alkoholu zodpovedné až za 195-tisíc úmrtí ročne. Teší ma, že si uvedomujeme tieto riziká a že naše názory v tejto oblasti nie sú benevolentné,“ vyhlásila vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková-Matisová.

Z prieskumu vyplýva, že náchylnejší na pitie alkoholu sú muži - 84 percent, kým žien je 68 percent. Tiež sa ukázalo, že viac si vypijú ľudia na manažérskych pozíciách ako napríklad osoby v domácnosti. Najviac, až tretina Slovákov si alkohol dá raz do týždňa, o niečo menej dva až trikrát do mesiaca a pätina si vypije len raz do mesiaca. Takmer polovica Európanov pije alkohol jeden až trikrát do týždňa, ale niektorí - 43 percent Portugalcov a štvrtina Talianov - konzumujú alkohol denne.

Vyše dvoch tretín Európanov si dá dva nápoje, ale každý desiaty si dá päť alebo aj viac nápojov. Vyše polovica Slovákov si dá jeden až dva nápoje, štvrtina ich vypije tri až štyri. Z hľadiska veku si viac ako päť nápojov raz do týždňa dopraje štvrtina Európanov vo veku 15 až 24 rokov, čo ich vystavuje väčšiemu riziku nepriaznivých účinkov alkoholu.

Iba štvrtina Európanov vedela správne zadať množstvo alkoholu v krvi, ktoré je povolené pri šoférovaní v ich krajine. Vyše polovica opýtaných Slovákov vedela, že na Slovensku platí nulová tolerancia alkoholu pri šoférovaní. Takmer tretina opýtaných je presvedčená o tom, že konzumácia jeden a viac alkoholických nápojov dve hodiny pred jazdou je už príliš.

Podľa Európanov by náhodné policajné kontroly na európskych cestách výrazne znížili konzumáciu alkoholu pred šoférovaním. Takmer tri štvrtiny opýtaných by uvítali, keby sa znížila povolená hranica konzumácie alkoholu pred jazdou u mladých a neskúsených vodičov.

Respondenti sa zhodli na tom, že alkohol má škodlivé účinky na zdravie a drvivá väčšina vie, že môže poškodiť pečeň. No len dve tretiny Európanov vedeli, že alkohol môže viesť aj k rakovine. Občania únie sa zhodli aj v tom, že alkohol môže mať za následok násilie na uliciach, nezhody v manželstve či stratu produktivity v práci a v škole.

Názory opýtaných na to, kto by mal byť zodpovedný za obmedzenie škôd súvisiacich s pitím alkoholu, sa zase líšia. Kým vyše polovica zastáva názor, že ľudia sú sami dosť zodpovední na to, aby sa ochránili pred škodami spôsobenými alkoholom, 43 percent si myslí, že by mali zasiahnuť aj verejné orgány. Slováci vyšli z prieskumu ako tí, ktorí najviac zdôrazňujú zodpovednosť jednotlivcov - až tri štvrtiny sa prikláňajú k prvej variante.

Až 89 percent respondentov a dokonca 96 percent Slovákov súhlasí s vekovým obmedzením 18 rokov na predaj a konzumáciu alkoholu. Vyše troch štvrtín Európanov podporuje aj umiestnenie varovaní pre tehotné ženy a vodičov na fľaši. Slováci sú najprísnejší aj čo sa týka zákazu reklamy na alkohol zameranej na mladých – až 92 percent je proti nej.

Najčítanejšie správy