Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horolezci našli v Andách vrak lietadla, ktoré zmizlo pred 54 rokmi
Zdielať na

Horolezci našli v Andách vrak lietadla, ktoré zmizlo pred 54 rokmi

SANTIAGO DE CHILE / Zmiznutie lietadla Douglas DC-3 s členmi prvoligového čilského futbalového tímu Green Cross na palube patrilo od 3. apríla 1961 k najväčším záhadám čilskej histórie. Skupina horolezcov oznámila, že trosky lietadla našla v Andách. Správu priniesla britská BBC.

Horolezci našli odkrytý trup lietadla vo výške približne 3 200 metrov nad morom. V jeho okolí ležali trosky lietadla i kosti cestujúcich.

"Bol to dychberúci okamih. Mali sme zmiešané pocity. Cítili sme energiu tohto miesta a dýchali sme jeho bolesť," povedal jeden z členov expedície Leonard Albornoze.

Zlé počasie a nesprávny odhad

Na argentísko-čilskom rozmedzí pilot kvôli zlému počasiu nesprávne odhadol výšku a narazil do hory. Stroj sa roztrhol, pád trosiek ale stlmila silná vrstva snehu.

Na palube lietadla zahynulo dokopy 24 ľudí vrátane ôsmich hráčov futbalového tímu Green Cross a dvoch trénerov, píše BBC.

Trosky lietadla dopadli inde, než sa domnievali úrady. Ležia zhruba 360 kilometrov južne od hlavného mesta Santiago de Chile. Presné miesto však horolezci nezverejnili, aby zabránili prípadnému rabovaniu.

Symbolické pohreby

Tím odohral zápas v meste Osorno 1. apríla 1961 a vracal sa do Santiaga. Hráči a ich doprovod rozdelili do dvoch letov. Jedno lietadlo pristálo v Santiago, zatiaľ čo druhé zmizlo bez stopy.

Záchranári po jeho troskách pátrali dlhé týždne, ale márne. Symbolických pohrebov nezvestných cestujúcich sa zúčastnil obrovský dav ľudí.

Pátranie ukončené

Letecké nešťastie bolo v tej dobe považované za jednu z najväčších svetových leteckých katastrof, pri ktorých zahynuli športovci.

Tragédiu prekonala v roku 1972 havária lietadla s urugajským tímom rugbistov. V dôsledku absencie jedla sa hráči rozhodli, že skonzumujú telá pozostalých.

Štyridsaťpäť ľudí nastúpilo v piatok 13. do lietadla a podstúpilo cestu do pekla. Na jej konci ich ostalo šestnásť. Sila prežiť je v každom človeku. Dôkazom je Fernando Parrado, ktorý mal v čase tragédie 21 rokov. Pozrite si dojímavý príbeh v tom čase mladého muža:

Tí, ktorí prežili, spočiatku v nedostupnom teréne čakali na pomoc. Ranou pre nich bola informácia z malého rádia. Dopočuli sa, že neexistuje nádej na ich záchranu a pátranie je ukončené.

Návrat sa stal senzáciou

Trojica mužov sa pokúšala prejsť Andy a priviesť pomoc. Po dvoch mesiacoch od pádu lietadla odvážlivci vyrazili na cestu. Po čase zistili, že sú úplne inde, než sa domnievali a ich cesta za záchranou bude omnoho dlhšia.

Najviac vyčerpaný člen nechal svoje zásoby zvyšným dvom a rozhodol sa vrátiť k ostatným. Dvojici trvalo desať dní, než sa dostala do Čile a narazila na pastiera. Ten dal mužom najesť a zalarmoval úrady. Podarilo sa zachrániť aj zvyšok posádky. Ich návrat do civilizácie bol senzáciou.

Ich príbeh sa stal predlohou pre niekoľko kníh a filmov, z ktorých najznámejší je z roku 1993 s názvom Prežiť (Alive: The Miracle of the Andes).

Symbolický pohreb

Reprofoto/mirror.co.uk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy