Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lietadlo sa krátko po štarte zrútilo do rieky
Zdielať na
Zahraničie

Lietadlo sa krátko po štarte zrútilo do rieky

TCHAJ / PEJ - V hlavnom meste Taiwanu sa v stredu ráno krátko po štarte zrútilo do rieky lietadlo s 58 ľuďmi na palube. Podľa najnovšej bilancie najmenej 23 osôb zahynulo a 15 ďalších sa podarilo zachrániť, no utrpeli poranenia. Príčiny nešťastia zatiaľ známe nie sú.

Turbovrtuľový stroj ATR - 72 spoločnosti TransAsia Airways, ktorý mal údajne problémy s motorom, sa krátko po štarte naklonil na bok. Pri prelete nad diaľnicou vrazil do auta taxislužby, následne zavadil o diaľničný viadukt a zrútil sa do plytkej rieky Ťi-lung.

Na palube stroja bolo podľa úradov 31 obyvateľov pevninskej časti Číny, ktorí boli v Taiwane väčšinou ako turisti. Posádku tvorilo päť ľudí a cestujúcich bolo 53. 

Zranenia utrpel aj vodič taxíku, do ktorého lietadlo vrazilo.

Úrady zatiaľ potvrdili pätnásť mŕtvych a šestnásť zranených. Počet obetí pravdepodobne ešte narastie. Dvadsať osôb je stále nezvestných.

twitter

Lietadlo je podľa zahraničných médií úplne ponorené v rieke. Záchranári rozrezali trup stroja a snažia sa vyslobodiť pasažierov, ktorí ostali uväznení vo vnútri.

K lietadlu, ktoré sa nachádza pár desiatok metrov od brehu, priplávali záchranári na nafukovacích člnoch. Plánujú postaviť pontónový most, aby uľahčili záchranné práce. Povolaných okrem hasičov bolo i 400 vojakov.

Pád lietadla zachytila kamera v aute, ktoré v čase tragédie prechádzalo po diaľnici:

Druhá tragédia za rok

Na internete sa okamžite objavili fotografie i videá tragického pádu. Tie ukazujú, ako lietadlo narazilo do vozovky a následne sa zrútilo do rieky.

Twitter

Havarovaný stroj bol je francúzsko-talianskej výroby a bezpečnostné previerky mal naposledy podstúpiť 26. januára.

SITA

Nejde však o prvú tragédiu spoločnosti TransAsia. V júli 2014 prišlo o život 48 ľudí pri havárii jedného z ich strojov. Príčinou malo byť zlé počasie.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy