Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Haburčanka má doma stovky litrov slivovice. Vypiť ich neplánuje, postaví im múzeum
Zdielať na

Haburčanka má doma stovky litrov slivovice. Vypiť ich neplánuje, postaví im múzeum

HABURA / Na severovýchode Slovenska možno vznikne múzeum, aké nikde inde nenájdete. O jeho zriadení uvažuje Haburčanka Anna Fecáková, ktorá vlastní rekordnú zbierku slivovíc. Za 15 rokov nazbierala takmer 500 rôznych fliaš z rôznych kútov sveta. Tvrdí, že zberateľská vášeň jej nedovolí na slivovicu siahnuť. Doteraz neotvorila ani jednu svoju fľašu zo zbierky.

"Ja neviem, či to bola náhoda, že do nového domu nikto nedoniesol vodku, ale každý doniesol slivovicu," uviedla zberateľka slivovíc Anna Fecáková. Fľaša ku fľaši a neuveriteľná zbierka slivovíc je na svete. Vznikala 15 rokov.

Anna Fecáková z Habury je držiteľkou slovenského rekordu za 370 fliaš slivovice, jej zbierka je už ale teraz podstatne väčšia. Teraz má na jednom mieste bezmála 500 fliaš. A nie hocijakých. Každý je iná. "Mám jedinú slivovicu s teplomerom, slivovice so swarovského kryštálom, našu domácu haburskú slivovicu," povedala Fecáková. Najstaršia fľaša má 35 rokov. Zakopali je v záhrade, keď sa Fecákovcom narodil syn. "Sme ju vykopali, ja sa ňou hrdím. Je to 35-ročná slivovica z domácej produkcie," uviedla Fecáková. 

Haburčanka má slivovice zo 17 krajín sveta. Hodnotu zbierky odhaduje na asi 13 tisíc eur. "Už by mohlo byť aj nejaké múzeum. Bojujem sama so sebou, čo ďalej s touto zbierkou," uviedla Fecáková. 

Jedno je však isté – tak, ako v jej izbe, aj v múzeu bude slivovica iba na pozeranie. "Ja som ešte neotvorila žiadnu fľašu z tejto zbierky, moja zberateľská vášeň mi nedovolí siahnuť na hociktorú fľašu," povedala zberateľka. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články