Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzi pracovitými oceliarmi sa začal šíriť strach. O pomoc žiadajú prostredníctvom petície nášho premiéra
Zdielať na

Medzi pracovitými oceliarmi sa začal šíriť strach. O pomoc žiadajú prostredníctvom petície nášho premiéra

Medzi pracovitými oceliarmi sa začal šíriť strach. O pomoc žiadajú prostredníctvom petície nášho premiéra. Odborári už iniciovali stretnutie s vedením firmy.

KOŠICE / Jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku U. S. Steel v Košiciach ohlásil zníženie počtu zamestnancov v oceliarňach a jej dcérskych spoločnostiach. A to až o 2500 ľudí do roku 2021. Z tohto dôvodu navrhli odborári rokovania s vedením americkej spoločnosti. Dokonca žiadajú o pomoc predsedu vlády. Vo východoslovenskom regióne je to mimoriadna situácia.

U. S. Steel Košice, východoslovenský zamestnávateľ, len minulý týždeň jeho vedenie oznámilo, že budú nútení prepustiť 2500 zamestnancov, no a rodiny sa obávajú, že sa ocitnú na prahu chudoby. Práve tomuto by mala zabrániť petícia, ktorú spustili odborári. "Aby to v žiadnom prípade nebolo to drastické prepúšťanie zamestnancov," vysvetľuje predseda Rady odborov OZ KOVO U.S.Steel Košice Juraj Varga.  

"Naši zamestnanci majú dostatok informácií o negatívnych vplyvoch na trhoch s oceľou. Vnímame to tak, že sa týmto spôsobom formou petície rozhodli apelovať na vládu Slovenskej republiky," vysvetľuje hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača. 

Jej text je adresovaný priamo premiérovi, odovzdať mu ju chcú spolu s podpismi zamestnancov. Odborári vedeniu firmy vyčítajú slabé sociálne cítenie a jedným dychom pripomínajú obrovské zisky z minulosti. "Zamestnanci U.S.Steel Košice a dcérskych spoločností vytvárali v ostatných troch rokoch enormné zisky, tak sa má na tieto skutočnosti naozaj prihliadať v týchto ťažkých časoch," verí Juraj Varga. 

Medzi pracovitými oceliarmi sa začal šíriť strach

Tí sa, logicky, obávajú o svoju budúcnosť, ako aj o budúcnosť svojich rodín. Niektorí premýšľajú nad odchodom do iných krajín. "Nemáme predstavu takú, že keď sa nám darí, budeme ľudí naberať, keď sa nám nedarí, budeme ľudí prepúšťať, to nie je naša filozofia," upozorňuje Juraj Varga. Odborári si tento týždeň sadnú s vedením oceliarenského gigantu za jeden stôl. 

Viac k téme prepúšťania v košickom oceliarenskom gigante vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy