Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vláda tvrdí, že sa ekonomike darí. Jeden z najväčších zamestnávateľov ale pripúšťa prepúšťanie
Zdielať na

Vláda tvrdí, že sa ekonomike darí. Jeden z najväčších zamestnávateľov ale pripúšťa prepúšťanie

BRATISLAVA / Naša vláda dlhodobo tvrdí, že sa ekonomike darí. Medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku, ktorí zvažujú prepúšťanie tisícok zamestnancov pribudla ďalšia spoločnosť. Železničná nákladná doprava, ktorá sa trápi už dlhšie. Dohoda o budúcnosti zamestnancov sa má zrodiť v priebehu týždňa.

Stopercentným vlastníkom železničnej dopravnej nákladnej spoločnosti Cargo Slovakia je štát. Jej vedenie teraz rieši nepríjemnú dilemu: prepustiť časť zamestnancov alebo plošne znížiť všetkým platy. "Čo sa týka výpadku tržieb, môžem povedať, že sa jedná o výpadok väčší ako 20 miliónov euro len do konca tohto roku," uviedol Martin Vozár, generálny riaditeľ ZSSK Cargo, a.s.

​Nie je to čisto slovenská záležitosť. Hutnícky priemysel najmä v Európe zažíva neľahké časy. "Jedná sa o prebytok vo výrobe najmä v Ázii, prebytočná oceľ sa tlačí na trhy, ktoré jej to umožnia," vysvetlil Martin Vozár. Najväčšia oceliareň v metropole východu len nedávno oznámila plán do roku 2021 prepustiť viac ako 2500 zamestnancov a jej znížená produkcia bude mať vplyv aj na prepravcu. "Najväčšia oceliareň v metropole východu len nedávno oznámila plán do roku 2021 prepustiť viac ako 2500 zamestnancov a jej znížená produkcia bude mať vplyv aj na prepravcu," dodal generálny riaditeľ ZSSK Cargo, a.s.

"Dlhodobo táto spoločnosť nepatrila medzi nejakých premiantov, čo sa týka finančných výsledkov, čiže dalo sa očakávať, že pri takomto spomalení bude musieť aj táto spoločnosť zareagovať," informoval Martin Vlachynský, analytik INESS. "Si myslíme, že je oveľa lepšie prijať opatrenia, ktoré nebudú viesť k znižovaniu zamestnanosti, ale udržia zamestnanosť. S tým, že treba prijať akési solidárnejšie opatrenia voči oblastiam a profesiám, kde tá produktivita nie je taká, ako bola kedysi," dodal Martin Vozár. 

Dohoda medzi spoločnosťou a zamestnancami by mala byť podpísaná ešte tento týždeň. "V stredu by sme mali podpísať dohodu o prekážkach v práci. Dopad na jednotlivcov by to malo mať, tie opatrenia, ktoré navrhujeme, niekde na úrovni okolo 6 percent. O 6 percent by mali mať v priemere nižšiu mzdu," objasnil generálny riaditeľ ZSSK Cargo, a.s. Analytik upozorňuje na to, že takzvané sociálne balíčky vlády bez naviazania na výkonnosť spoločnosti môžu mať tvrdý dopad najmä na niektoré firmy. "Ktoré nemajú dlhodobo vysoké zisky ale sú v odvetví ktoré je vysoko konkurenčné," dodal Martin Vlachynský

Len prednedávnom avizovala zmeny v pracovnom týždni aj spoločnosť U.S. Steel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy