Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na vlakovej stanici v Hongkongu hospitalizovali 45 ľudí. Na okoloidúcich zaútočil dav maskovaných mužov
Zdielať na

Na vlakovej stanici v Hongkongu hospitalizovali 45 ľudí. Na okoloidúcich zaútočil dav maskovaných mužov

HONGKONG / Desiatky maskovaných mužov vyzbrojených kovovými a drevenými palicami vtrhli v nedeľu večer do vlakovej stanici v hongkongskej štvrti Yuen Long a zaútočili na okoloidúcich a protivládnych demonštrantov, ktorí sa vracali z protestnej akcie. Hospitalizovaných bolo 45 zranených, jeden je v kritickom stave, informovali miestne zdravotnícke zdroje. Existuje podozrenie, že útočníci pochádzajú z radov zločineckých gangov, takzvaných triád. Zábery vo videách nie sú vhodné pre deti a citlivejšie osoby

Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach sú vidieť muži v bielych tričkách, ako útočia na ľudí na nástupištiach a vo vagónoch. Prodemokratickí aktivisti a poslanci obvinili políciu, že na miesto dorazila neskoro a násilnostiam len prizerala. Medzi zranenými je aj tehotná žena, matka, ktorá držala v náručí dieťa, a jedna novinárka, napísal s odvolaním sa na svedkov denník The Guardian.

​Útok nastal po protivládnej demonštrácii v centre Hongkongu, ktorú sa polícia snažila rozohnať slzným plynom a streľbou gumovými projektilmi. Maskovaní muži na stanici v okrajovej štvrti Yuen Long zaútočili okolo 22:30, niekoľko hodín po strete demonštrantov s políciou.

Niektorí z cestujúcich na stanici, ktoré je dosť vzdialené od miesta protestov, sa vracali z demonštrácie. Poslanec Lam Cheuk-ting uviedol, že polícii trvalo viac ako hodinu, než prišla na miesto incidentu. "Hongkong má jeden z najvyšších počtov policajtov na jedného obyvateľa. Kde všetci boli?" napísal na twitteri ďalšie prodemokratický zákonodarca Ray Chan.

Hongkonská vláda útok odsúdila. Polícia uviedla, že v súvislosti s násilnosťami na vlakovom nádraží zatiaľ nebol nikto zatknutý a že vyšetrovanie pokračuje.

Opozičný poslanec Lam Cheuk-ting sa domnieva, že za útokom môžu stáť členovia organizovaných zločineckých skupín. "Dovoľuje teraz Hongkong triádam robiť si, čo chcú, útočiť na ľudí na ulici zbraňami?" povedal Lam v rozhovore s novinármi.

V nedeľu sa v Hongkongu uskutočnila ďalšia masová demonštrácia, ktorej účastníci požadovali úplné stiahnutie kontroverzného návrhu zákona, ktorý by umožňoval vydávanie ľudí podozrivých z trestného činu do pevninskej Číny. Kritici extradičního zákona sa obávajú, že by norma narušila právna nezávislosť poloautonómneho Hongkongu a že podozriví vydaní do Číny by tam mohli čeliť nespravodlivým, politicky motivovaným procesom.

Podľa organizátorov sa nedeľného protestného pochodu zúčastnilo 430-tisíc ľudí, polícia účasť odhadla len asi na tretinu tohto počtu. Pôvodne pokojný protest prerástol v potýčky s políciou, pri ktorých demonštranti hádzali na príslušníkov polície rôzne predmety, zatiaľ čo bezpečnostné sily sa ich snažili rozohnať slzotvorným plynom a streľbou gumovými projektilmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy