Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Denný stacionár na východe zatvorili. Podľa riaditeľky klientov majú, v čase kontroly ale v zariadení nebol nikto
Zdielať na

Denný stacionár na východe zatvorili. Podľa riaditeľky klientov majú, v čase kontroly ale v zariadení nebol nikto

ŠARIŠSKÝ ŠTIAVNIK / Kontroly v denných stacionároch odhalili viaceré nedostatky. Našli sa aj také, kde ministerskí úradníci nenašli žiadneho z klientov, na ktorých posielajú prevádzkovateľom peniaze. Stalo sa to v Šarišskom Štiavniku v okrese Svidník. Riaditeľka zariadenia tvrdí, že je to náhoda. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny mu ale pozastavilo platby, a tak stacionár zatiaľ dočasne zatvorili.

Ministerstvo spustilo náhodné kontroly v denných stacionároch. Zistenia sa dotkli aj Šarišského Štiavnika. Od 1.júla je činnosť denného stacionára v Šarišskom Štiavniku pozastavená. Ministerstvo hovorí, že zistenia sú vážne. V stacionári, ktorý sídli v bývalej škole evidujú 30 klientov. Keď im po ministerskej kontrole neprišla platba na ďalší kvartál, stacionár zatvorili a zamkli. 

Podľa šéfky neziskovky je všetko v poriadku. Klienti podľa nej majú splniť podľa zákona 80 hodín mesačne. To podľa nej sedí. Ministerstvo tvrdí, že pýtali peniaze, na ktoré nárok nemali. "Nielen v tomto, ale aj v iných desiatkach prípadov našli presne dátum, kedy bola kontrola vykonaná a na mieste neboli klienti. Našli sme vyúčtovanie plného počtu klientov, k tomu aj vždy plný okrúhly počet ôsmich hodín," povedal hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. 

Na to, či je stacionár využívaný sa TV JOJ pýtala aj susedov. Najmä takých, ktorí majú výhľad na bývalú školu, v ktorej stacionár sídli. "Keď chodím so psíkom vonku, tak sú tam, lebo chodia na obedy," povedala obyvateľka Šarišského Štiavnika. 

Šéfka zariadenia hovorí o ministerských zisteniach ako o náhode. Síce priznala, že tam nikto z klientov v čase kontroly nebol, ale vraj prišli hneď ako kontrola odišla. "Viem, že kontrola odišla a prišli šiesti," uviedla riaditeľka neziskovej organizácie Daniela Macáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy