Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slintoš, piata zmenka a pobúrený Rusko. Pojednávanie v kauze miliónových zmeniek prinieslo aj novinky
Zdielať na

Slintoš, piata zmenka a pobúrený Rusko. Pojednávanie v kauze miliónových zmeniek prinieslo aj novinky

PEZINOK / Prvý pondelkový deň pojednávania s Mariánom Kočnerom a Pavlom Ruskom trval osem hodín. Ústrednou postavou bol bývalý riaditeľ televízie, ktorého výpoveď trvala šesť hodín. Snažil sa najmä obhájiť tvrdenie, že zmenky sú pravé.

Pavol Rusko si užil poriadnu grilovačku na súde, kde musel zodpovedať hneď niekoľko nepríjemných otázok. .

Počet svedkov

Hoci sa Rusko sústredil na vysvetľovanie priebehu kauzy pomocou tabule, odpovedal aj na otázku, koľko svedkov podľa neho dokáže, že ich s Kočnerom podpísal v roku 2000 ako tvrdí. Najskôr sa spomínala jeho bývalá manželka, teraz má ísť o štyroch ľudí. "My sme predložili ľudí, ktorí vedia dokázať, že o tom vedeli, že sa to riešilo s konkrétnym človekom," povedal na súde Pavol Rusko.

"Tak podľa tejto filozofie asi do konca pojednávania ich bude ja neviem možno už 40, zatiaľ hovorí o štyroch," reagoval prokurátor Ján Šanta. 

Piata zmenka

Prokurátor prekvapil tým, že vytiahol kópiu údajnej piatej zmenky proti Markíze, ktorú podľa svojich slov získali operatívne až po podaní obžaloby. Rusko na súde potvrdil, že podpisoval štyri. "Ak sa to v ďalšom konaní ukáže ako nepravdivé tvrdenie, tak si myslím, že to bude ďalší kamienok do mozaiky toho, že zmenky sú vyfabrikované," uviedol advokát televízie Daniel Lipšic. 

 

Slintoš

Šanta azda najviac prekvapil otázkou, ktorú položil Ruskovi na záver pojednávania. Počúvam pojmy slina, slintoš a slintoviny. Kto je slina alebo slintoš? Spýtal sa. "Každá skutočnosť v trestnom konaní musí byť overená nejakým dôkazom a samozrejme pokiaľ z určitých dôkazv takéto pojmy vyplynú musíme s týmito pojmami narábať ako s pojmami známymi alebo neznámymi preto som kládol túto otázku," vysvetlil Šanta. 

Bývanie a právnik

Ruska podráždil aj Daniel Lipšic, ktorý sa pýtal na to, kto mu platí obhajobu, z čoho žije a kde býva. "Som sa pýtal kto, pokiaľ nemá zdroje, mu platí obhajobu. Pokiaľ vieme, že ide o komplex Five Stars Residence. Vieme, kto tento komplex vybudoval, tak si myslí, že to tie otázky sú absolútne legitímne," uviedol Lipšic. Za dverami pojednávacej miestnosti na otázku Rusko reagoval pobúrene. "Keď sa nás v závere niekto pýta, že z čoho platím obhajobu a kto ma živí, tak to je naozaj podľa mňa suterén, ktorý svedčí o tom, že niekomu dochádzajú argumenty," povedal Rusko. 

Marian Kočner

Na pretras sa dostal aj samotný Kočner, ktorý sa odmietol zúčastniť pojednávaní. Jeho obhajca tvrdí, že sú v Leopoldove odpočúvaní a žiadajú, aby proces presunuli do Justičného paláca v Bratislave. "V prípade, že sa odstrániť miestnosť číslo štyri a že sa odstránia dôvodné podozrenia o monitorovaní, tak áno. Chce vypovedať, áno," uviedol obhajca Mariana Kočnera Michal Mandzák. 

Šanta na to ale nevidí dôvod. Svoje si myslí aj Daniel Lipšic. "Argumenty obhajoby o tom, že tá miestnosť je monitorovaná, sú zatiaľ v polohe absolútnych fantasmagórii obhajoby," povedal. Rusko tak má za sebou výpoveď, no rozhodne nemá za sebou samotný spor, za ktorý mu hrozí až dvadsaťročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy