Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novým britským premiérom bude Boris Johnson. Nebojme sa odchodu z EÚ bez dohody, tvrdí
Zdielať na

Novým britským premiérom bude Boris Johnson. Nebojme sa odchodu z EÚ bez dohody, tvrdí

LONDÝN / Novým britským premiérom bude Boris Johnson. Po sčítaní hlasov sa to Briti dozvedeli okolo jednej popoludní. Johnsonovi premiérka Theresa May odovzdá svoj úrad v stredu po tom ako kráľovnej Alžbete II. zloží do rúk svoju funkciu. V tajnej voľbe členov Konzervatívnej strany získal Johnson vyše 92-tisíc hlasov. Jeho súper Jeremy Hunt dostal 46-tisíc.

Nový šéf konzervatívcov a budúci premiér Boris Johnson v prejave po svojom zvolení do čela Konzervatívnej strany zopakoval sľub, že Británia odíde z Európskej únie k 31. októbru. Svoj kabinet chce bývalý minister zahraničia, ktorý bude v čele vlády oficiálne od stredy, zostaviť v najbližších dňoch. Hlavný Johnsonov prejav, v ktorom by mal načrtnúť svoje kroky, sa očakáva v stredu na Downing Street a vo štvrtok v parlamente. 

Johnson tiež poďakoval svojmu rivalovi Jeremymu Huntovi a porazeného šéfa diplomacie ocenil ako kvalitného súpera. Poďakoval aj odchádzajúcej premiérke Therese May, ktorý vo funkcii končí pre neúspech svojej brexitovej stratégie. 

Bývalý starosta Londýna a zástanca ráznej odluky od únijných štruktúr pripomenul svoje heslo volebnej kampane, ktorým bolo "zaistiť brexit, zjednotiť krajinu a poraziť Jeremyho Corbyna". "Teraz ešte musíme povzbudiť našu krajinu. Brexit dokončíme 31. októbra a využijeme všetky príležitosti, ktoré prinesie," povedal Johnson, ktorého zvolenie aj prejav sprevádzal veľký potlesk. 

Pripustil tiež, že jeho zvolenie do čela konzervatívcov, ktoré ho automaticky vynesie aj do premiérskeho kresla, nebude všetkým po chuti. "Viem, že budú ľudia, ktorí spochybnia vaše múdre rozhodnutie. Kampaň skončila a práca začína," povedal Johnson. Johnsonov prejav bol pomerne krátky a proti očakávaniu mnohých aj krátky. Hlavný prejav bude mať nový premiér v stredu na Downing Street a vo štvrtok v parlamente. Práve Dolná snemovňa sa rôznymi krokmi snaží zablokovať brexit bez dohody, ktorý Johnson nevylučuje.

Očakáva sa, že nový premiér v stredu pred svojim sídlom v Street prenesie svoj prvý prejav vo funkcii a večer oznámi aj prvé mená niektorých členov vládneho kabinetu. Prvý veľký prejav sa pravdepodobne uskutoční v piatok ráno na severe Anglicka a špekuluje sa aj o tom, že by nový premiér mohol v ten istý deň odletieť do Bruselu a reštartovať brexitové rozhovory. Bývalý starosta Londýna sľúbil, že Británia odíde z Európskej únie podľa plánu, teda 31. októbra. Vyhlásil, že brexit sa uskutoční aj bez dohody.

Hlavnou úlohou nového lídra konzervatívcov a premiéra bude nájsť riešenie patovej situácie, ktorý nastala okolo plánovaného odchodu Veľkej Británia z Európskej únie. Johnson chce zahájiť rokovania o brexitovej dohode. Brusel je ale neoblomný a nové rozhovory odmieta. Odmieta takzvanú írsku poistku, ktorá má za cieľ zabrániť obnoveniu klasickej hranice medzi Írskou republikou a britským Severným Írskom. Európska únia v minulosti opakovane uviedla, že na dohodnutej poistke trvá.

Odchod krajiny z Európskej únie bez dohody považuje za krajný scenár, po ktorom by siahli v prípade stroskotania rokovaní s Bruselom, Johnson ale tvrdí, že z neriadeného odchodu netreba mať prehnané obavy a strach. 

Johnson navyše očakáva, že jeho krajina po odchode z Európskej únie podpíše s Bruselom dohodu o voľnom obchode, vďaka ktorej nebudú potrebné niektoré sporné pasáže doterajšej brexitovej zmluvy. Tento postup by mal podľa neho za cieľ to, že nebude potrebná írska poistka, ktorá má za cieľ zabrániť obnoveniu klasickej hranice medzi Írskou republikou, ktorá zostáva v Európskej únii a britským Severným Írskom. Poistka bola súčasťou brexitovej zmluvy s Európskou úniou, ktorú mnoho poslancov britského parlamentu odmieta. Johnson nepochybuje, že existuje spôsob, ako Európsku úniu opustiť. "Môžeme na konci októbra odísť a rozhodne poznáme postup ako to urobiť. Čo teraz potrebujeme, je vôľa a rozhodnosť," povedal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy