Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kočner na súd neprišiel ani dnes. V žalobe je ale jeho vyjadrenie, ktoré by pred súdom zrejme zopakoval
Zdielať na

Kočner na súd neprišiel ani dnes. V žalobe je ale jeho vyjadrenie, ktoré by pred súdom zrejme zopakoval

PEZINOK / Už druhý deň prebieha proces v trestnej časti kauzy Zmenky. Pre falšovanie cenín sú obžalovaní exriaditeľ súkromnej televízie Pavol Rusko a viacnásobné trestne stíhaný Marian Kočner. Ten dal súhlas pre konanie v jeho neprítomnosti. Podľa zistení TV JOJ, ak ale súd zistí, že jeho účasť na súde je potrebná, obžalovaného dá sudca z výkonu väzby eskortovať. A už teraz vedia všetky procesné strany rozbehnutého procesu, čo od výsluchu Kočnera asi dostanú. V podanej žalobe je zahrnutá aj Kočnerova výpoveď ku zmenkám. Kočnera vypočúvala polícia až päťkrát.

Podľa zistení portálu noviny.sk, Kočnera vo veci falšovania miliónových zmeniek vypočúvali päťkrát. Dňa 20.6.2018, 16.7.2018 a 22.11.2018 nevypovedal. 

Kočnera zadržali, Rusko na políciu prišiel sám.

Prvýkrát vypočuli Kočnera pre falšovanie zmeniek v lete, 20.6.2018, keď ho NAKA zadržala v Bratislave. Na tomto výsluchu Marian Kočner odmietol vypovedať. Video z toho, ako vyšetrovatelia odvážajú Kočnera z jeho domu na Kolibe si môžete pozrieť TU: 

"Kontaktoval som vyšetrovateľa pre​ dôvody zadržania môjho klienta, aby som sa oboznámil s obsahom uznesenia o vznesení obvinenia a ďalších podstatných skutočnostiach. Momentálne som na ceste k vyšetrovateľovi. Viac vám k tomu povedať nemôžem," uviedol vtedy advokát Mariana Kočnera, Martin Pohovej. 

Jeho spoluobvinený Pavol Rusko na políciu prišiel sám po tom, ako sa dozvedel, že pre zmenky Kočnera zadržali. V ten deň odmietol vypovedať, potom už vypovedal celkovo sedemkrát. 

Deň po zadržaní, dňa 21.6.2018, vypovedal Kočner pred vyšetrovateľom len ku skutočnostiam, ktoré on sám považoval za relevantné. Mal uviesť len to, že zmenky pri sebe nemá, lebo ich odovzdal zahraničnému expertovi na skúmanie. Podľa Kočnera, on sám chcel, aby znalec skúmal vznik podpisov na nich a na preskúmanie veku papiera zmeniek. Uviedol to vtedy pred vyšetrovateľom a ďalej uviedol, že rokovania o ukončení sporu medzi Markízou a Gamatexom prebiehali minimálne dva mesiace a to od začiatku mája 2000.

Kočner ďalej polícii uviedol, že 10. mája 2000 uznesením valného zhromaždenia spoločnosti Gamatex došlo k schváleniu prevodu predaja obchodných podielov Mariana Kočnera a Štefana Ágha na spoločnosť A.D.A.M. Následne potom už bol podaný návrh do obchodného registra na zmeny, ktoré Okresný súd Bratislava I 12.6.2000 povolil.

​Kočner: Žiadne zmenky som nefalšoval

Hoci Marian Kočner na všetky otázky vyšetrovacích orgánov neodpovedal. Uviedol, že žiadne zmenky nefalšoval, nepodieľal sa na ich falšovaní a o žiadnom falšovaní týchto zmeniek nemá vedomosť. A ďalej k veci už nemá čo dodať. 

Ostatné výsluchy boli takmer vždy v čase, keď sa blížila lehota na jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. 

Podľa zistení TV JOJ Kočnerov posledný výsluch bol začiatkom roka 2019. Pred ukončením celého policajného vyšetrovania, 30.1.2019, obvinený Kočner uviedol vo svojej výpovedi, že v rámci tohto výsluchu zatiaľ vypovedať nebude, ale vyjadroval sa k podmienkam a okolnostiam výkonu jeho väzby. 

Dňa, 19.3.2019, dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Ján Šanta, podal na Kočnera a Ruska žalobu. Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, Emil Klemanič, proces rozbehol v pondelok, 22.7.2019. 

Obžalovaným v prípade dokázania viny hrozí 12  až 20 ročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy