Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na pamätník obetí útoku Breivika v deň výročia nasprejovali hákový kríž
Zdielať na

Na pamätník obetí útoku Breivika v deň výročia nasprejovali hákový kríž

OSLO / Polícia zadržala dvoch mužov podozrivých z toho, že na pamätník obetí teroristického útoku v Osle a na ostrove Utöya nasprejovali hákový kríž. Nórsko si pritom v pondelok pripomenulo ôsme výročie atentátu, pri ktorom Anders Behring Breivik zavraždil 77 ľudí.

Pamätník stojí v meste Tönsberg, asi 70 kilometrov južne od metropoly Osla. Žulový blok je jedným zo skupiny pomníkov, ktoré obdržali tie nórske mestá, z ktorých pochádzali obete teroristického útoku z 22. júla 2011. 

Poškodenie pamätníka si obyvatelia mesta všimli ráno, večer už polícia na sociálnej sieti oznámila, že našli dvoch podozrivých vo veku okolo 20 rokov. "Je to hrozné," komentovala čin nórska premiérka Erna Solberg. Podľa nej je ťažké predstaviť si, že by motív činu nebol politický.

Nóri si práve v pondelok pripomenuli osem rokov od najhoršieho násilného činu od konca druhej svetovej vojny. Pravicový extrémista Anders Breivik 22. júla 2011 zaútočil najprv vo vládnej štvrti v centre Osla, kde jeho nastražená bomba zabila ôsmich ľudí. 

Tým odpútal pozornosť a prezlečený za policajta odišiel na ostrov Utöya, kde v tom čase prebiehal tábor, na ktorom bolo viac ako 500 mladých ľudí. Z nich v priebehu hodiny a pol zastrelil 69. 

Súd mu udelil 21-ročné väzenie s tým, že sa tento trest môže opakovane predlžovať až do Breivikovej smrti. 

Európsky súd pre ľudské práva zamietol sťažnosť Andersa Breivika, ktorému sa nepáčili podmienky v nórskom väzení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy