Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kontrolóri NKÚ zistili v Kancelárií prezidenta vážne nedostatky
Zdielať na

Kontrolóri NKÚ zistili v Kancelárií prezidenta vážne nedostatky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Najvyšší kontrolný úrad pred uvedením Zuzany Čaputovej do prezidentského palácu kontroloval, ako sa v paláci hospodárilo za uplynulé 4 roky. Počas kontrol prišli na závažné nedostatky, ktoré zostali z predchádzajúcich období a dlhodobo zaťažujú prezidentskú kanceláriu. Doriešiť ich teraz musí súčasné vedenie kancelárie.

Neriešenie problémov v tomto prípade prináša straty a zaťažuje verejné financie. Kontrolóri národnej autority pre oblasť externej kontroly zistili niekoľko formálnych nedostatkov. Týka sa to nakladania s majetkom štátu v oblasti účtovníctva, inventarizácie majetku a správnosti vykazovania dlhodobých záväzkov s ohľadom na dodržiavanie pravidiel základnej finančnej kontroly. Jednou z chýb bola podľa kontrolórov napríklad: "V poznámkach k účtovnej závierke chýbala informácia, ktorá mala vysvetliť alebo doplniť pokles v hodnote pozemkov o takmer 270 tisíc eur v roku 2016, čo nebolo v súlade so zákonom o účtovníctve."

"Viaceré zistené nedostatky boli odstránené ešte v priebehu kontroly a z hľadiska významnosti ich kontrolný úrad nepovažuje za závažné, kritické," uviedol v stanovisku NKÚ. 

Problémom je aj vila na Slavíne 

Jedným z kľúčových problémov je aj neobývaná a chátrajúca vila na Slavíne. Rezidencia bola zakúpená ešte v roku 2001, no obývaná bola
krátko do roku 2004. O jej praktickom využívaní nebolo doteraz rozhodnuté Otázkou ostáva, či vila bude  v blízkej dobe vôbec využívaná. "Vecné rozhodnutie je pritom v rukách výkonnej moci a preto zodpovedný člen vlády SR musí v úzkej súčinnosti s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a jej kanceláriou pripraviť definitívne riešenie. Kontrolný úrad preto upozorňuje na potrebu aktívnej realizácie uznesenia vlády, ktorým táto agenda bola zverená do gescie rezortu zahraničných vecí a ministerskí úradníci musia v spolupráci s kanceláriou prezidentky navrhnúť praktické riešenie, musia dať jasnú odpoveď na otázku či existujúca vila je dôstojným, reprezentatívnym miestom pre hlavu štátu, alebo bude obstaraný nový objekt," napísal ďalej NKÚ.

Súdny spor s bývalým zamestnancom kancelárie 

Dlhoročným problémom je súdny spor, ktorý vedie kancelária so svojím bývalým zamestnancom. Bývalý protokolista sa z kanceláriou prezidenta súdi od roku 2003. Keďže v roku 2002 počas "pnky" bol podľa neho nezákonne prepustený. Píše sa rok 2019 a ani jeden z prezidentov spor neukončil, naopak Kiska si napríklad najal súkromnú firmu. Súdne poplatky a náklady za právne zastupovanie sa vyšplhali na sumu 375 tisíc eur.

"Ja to vnímam ako totálne zlyhanie práva a neúctu k právu," vyjadril sa Michal Mandzák, obhajca poškodeného. 

"V minulom roku kancelária prezidenta, v rozpore s pravidlami, nezahrnula ročný nárast týchto poplatkov vo výške cca 50 tisíc eur do povinnej rezervy vedenej v účtovných výkazoch. Aj keď je uvedený spor súvisiaci so zákonnosťou rozviazania pracovného pomeru bývalého zamestnanca kancelárie prezidenta v procese dovolacieho konania pred Najvyšším súdom SR, kontrolóri upozorňujú na finančné konzekvencie, ktoré tento súdny spor môže mať na rozpočet kancelárie," uviedla pre NKÚ Kancelária prezidenta.  

Rozhodnutia v prospech prepusteného protokolistu

Kancelária prezidenta bude teraz podľa NKÚ musieť požiadať o pomoc ministerstvo financií, od rezortu bude potrebovať mimoriadne prostriedky, pretože kancelária reálne nemá dostatok financií na úhradu tohto záväzku potom, čo rozhodnutie súdu bude právoplatné. Hovorca prezidentky Martin Strižinec sa ale vyjadril takto: "Kancelária prijala také opatrenia, aby tá rezerva bola v adekvátnej výške."

Doterajšie rozhodnutia boli v prospech prepusteného protokolistu. " Pán Lizák má dlhodobo právoplatné a vykonateľné exekučné rozhodnutie, a kancelária prezidenta mu to dlhodobo odmieta vyplatiť. Ja to považujem fakt za zlyhanie štátnych inštitúcií," dodal Mandzák. 

"Pani prezidentka sa chce oboznámiť s celou právnou analýzou toho sporu, a potom kancelária prezidenta sa bude snažiť čo najrýchlejšie celý ten spor so zamestnancom ukončiť," podotkol hovorca prezidentky Strižinec. 

Vyjadrenie kancelárie 

Najvyšší kontrolný úrad odporučil kancelárii postupovať takto:

- zabezpečiť súčinnosť pri plnení uznesenia vlády SR č. 285 z 20. júna 2018, ktorým vláda SR schválila návrh na poskytnutie nehnuteľností s priestormi na štátnu reprezentáciu a na bývanie pre najvyšších
ústavných činiteľov SR. 

- dôkladne posúdiť, či majetok štátu – rezidencia prezidenta SR, ktorý neslúži správcovi na plnenie úloh v rámci predmetu jeho činnosti, alebo v súvislosti s ním, bude v budúcnosti na takéto plnenie úloh využívaný. Predmetnú situáciu riešiť pri zachovaní najvyššej miery transparentnosti a hospodárnosti.

K správe a odporúčaniam sa kancelária prezidentky vyjadrila nasledovne: "Kancelária prezidenta SR nevzniesla žiadne námietky proti pravdivosti, úplnosti a preukázateľnosti kontrolných zistení, uvedených v protokole o výsledku kontroly NKÚ SR," uviedla kancelária prezidentky Zuzany Čaputovej. 

Pozrite si reportáž akú pokutu dostal prezident Andrej Kiska od parlamentného výboru: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy