Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Irán tvrdí, že drží 17 agentov americkej CIA. Trump to popiera, tvrdí, že ide o lži
Zdielať na

Irán tvrdí, že drží 17 agentov americkej CIA. Trump to popiera, tvrdí, že ide o lži

Archívna reportáž

TEHERÁN/WASHINGTON / Irán tvrdí, že zadržal 17 špiónov, ktorí podľa nich pracovali pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA), informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na iránske médiá. Americký prezident Donald Trump označil správu za "úplne falošnú" a povedal, že na rokovania s Iránom má čoraz menšiu chuť.

Iránska polooficiálna tlačová agentúra Fars s odkazom na predstaviteľa miestneho ministerstva pre spravodajské služby dokonca uviedla, že niektorí zo zatknutých boli odsúdení na trest smrti. 

Irán koncom júna popravil bývalého zamestnanca leteckej spoločnosti podriadenej ministerstvu obrany, ktorý bol obvinený zo špionáže pre CIA. V jeho byte sa podľa iránskych médií našli kompromitujúce dokumenty a špionážne vybavenie. Či súčasné zatýkanie s júnovým prípadom súvisí, ale podľa Reuters nie je jasné. "Správa o zatknutí špiónov CIA v Iráne je totálne falošná. Žiadna pravda. Len ďalšie klamstvá a propaganda zo strany náboženského režimu, ktorý upadá a nevie, čo robiť," komentoval informácie z Iránu na twitteri Trump. Dodal, že iránska ekonomika "je mŕtva a bude ešte horšie".

Neskôr počas prijatia pakistanského premiéra Imrana Chána v Bielom dome prezident prehlásil, že má stále menšiu chuť uzatvoriť s Iránom dohodu. Situácia sa podľa Trumpa môže "vyvíjať akýmkoľvek smerom". 

Podľa iránskych úradov bolo 17 osôb zadržaných na konci iránskeho kalendárneho roku, ktorý skončil v marci. Úrady tiež zverejnili snímky údajných agentov CIA, ktorí boli so zatknutými v spojení. Zatknutí podľa Teheránu pracovali v súkromnom sektore a mali prístup k citlivým informáciám z ekonomiky, jadrovej energetiky, infraštruktúry, armády a kybernetickej bezpečnosti. 

Irán sa mstí tým, že zvyšuje obohacovanie uránu. V pláne má obohacovanie ešte navýšiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy