Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruské vojenské lietadlá opäť narušili vzdušný priestor. Zasahovať museli juhokórejské stíhačky
Zdielať na

Ruské vojenské lietadlá opäť narušili vzdušný priestor. Zasahovať museli juhokórejské stíhačky

Na záberoch je vidieť, ako boli predvolaní ruský a čínsky vojenský atašé na ministerstvo obrany Južnej Kórey po tom, čo ruské vojenské lietadlá narušili ich vzdušný priestor.

SOUL / Lietadlá juhokórejskej armády dnes vypálili niekoľko varovných výstrelov potom, čo vzdušný priestor tejto východoázijskej krajiny dvakrát narušili ruské vojenské lietadlá. Vojenské lietadlá Ruskej federácie narušili podľa hovorcu armády juhokórejský vzdušný priestor dnes vôbec prvýkrát.

Juhokórejské stíhačky vystrelili varovné výstrely na ruské vojenské lietadlá, ktoré v utorok dvakrát narušili vzdušný priestor krajiny. Informovalo o tom juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo pritom o prvý takýto incident medzi oboma krajinami.

Išlo pritom o dva ruské bombardéry typu Tu-95 a jedno transportné lietadlo typu A-50, uvádza agentúra AP. Juhokórejské stíhačky vystrelili 360 varovných výstrelov po tom, čo ruské vojenské lietadlo narušilo vzdušný priestor Južnej Kórey. Ruské vojenské lietadlá následne oblasť opustili, avšak vrátili sa a narušili vzdušný priestor znovu.

Juhokórejské stíhačky opäť reagovali varovnými výstrelmi. Ruské lietadlá výstrely ani v jednom prípade neopätovali. Podľa predstaviteľov Soulu šlo o prvý prípad, keď ruské vojenské lietadlo narušilo juhokórejský vzdušný priestor. Stalo sa tak nad skupinou malých ostrovov na polceste medzi Južnou Kóreou a Japonskom.

Ostrovy, ktoré sú pod kontrolou Južnej Kórey, sú predmetom územných sporov. Rusko nie je účastníkom týchto sporov. Či ruské vojenské lietadlo narušilo vzdušný priestor omylom alebo zámerne, nie je zatiaľ jasné. Ruské ministerstvo obrany popiera porušenie juhokórejského vzdušného priestoru a tvrdia, že juhokórejské vojenské lietadlá ohrozili ruské bombardéry.

Dve bojové stíhačky sa zrazili na severe Nemecka, jeden z pilotov nehodu neprežil. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy