Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Severná Kórea znovu stavia odpaľovacie zariadenie pre rakety
Zdielať na

Severná Kórea znovu stavia odpaľovacie zariadenie pre rakety

PCHJONGJANG / Pozorovatelia upozornili na to, že Severná Kórea opäť začala konštrukčné práce na raketovom odpaľovacom zariadení Sohae, ktoré prisľúbila rozobrať. Dôkazom majú byť zábery, ktoré vznikli dva dni po rokovaniach medzi lídrami USA a KĽDR, ktoré sa opäť skončili bez konkrétnej dohody o denuklearizácii.

Zariadenie sa používalo na vypúšťanie satelitov a testovanie raketových pohonných systémov, nie na testy balistických rakiet. Vlani sa začali práce na rozmontovaní zariadenia, tie však boli pozastavené potom, ako sa rokovania so Spojenými štátmi nepohli ďalej. Prísľub, že zariadenie bude rozmontované, bol vnímaný ako krok na posilnenie dôvery medzi Pchjongjangom a Washingtonom.

Medzičasom USA pohrozili Severnej Kórei ďalšími sankciami, ak nepodnikne kroky na denuklearizáciu. Satelitné zábery pochádzajúce z viacerých amerických think tankov a výpovedí juhokórejských informačných služieb podľa všetkého ukazuje rýchly pokrok znovuvybudovania štruktúr raketového odpaľovacieho zariadenia Sohae pri Tongchang-ri.

Zariadenie používala Severná Kórea ako hlavné odpaľovacie zariadenie pre satelity od roku 2012. Testovali sa tam aj raketové motory schopné dosiahnuť Spojené štáty. Samotné testovanie balistických rakiet, ktoré sa považuje za obzvlášť provokatívne, sa tam však nekonali.

"To je dôležité rozlíšiť," povedala pre portál BBC Jenny Town, šéfredaktorka pozorovacej skupiny 38 North. "Severná Kórea pravdepodobne nevidí obnovenie stavby ako aktívnu súčasť svojho raketového programu, ale naopak, ich civilného vesmírneho programu. To je rozdiel, ktorý opakovane zdôrazňovali už v minulosti."

Povedala, že obnova zariadenia môže byť signálom nedostatku dôvery v rokovacom procese: "Treba to sledovať, pretože to nie je dobrý signál. Vždy som však veľmi opatrná pri dedukovaní významy satelitných záberov. Nemôžeme si domýšľať o čom sa diskutuje v koridoroch moci v Pchjongjangu len na základe stavebných prác na vzdialenom zariadení na odpal satelitov."

Obnovená aktivita je možno len takým štuchancom Pchjongjangu do Washingtonu, drobnou pripomienkou pre Trumpovu vládu, že Severná Kórea má technológiu na výrobu zbraní a že sa jej tak ľahko nevzdá. Väčšina analytikov si myslí, že v tejto fáze Kim testuje Trumpove hranice a trpezlivosť, že nejde naozaj o prípravu ďalšieho balistického testu.

Ak by Severná Kórea naozaj zašla ďalej ako je obnovenie odpaľovacieho zariadenia a porušila by tým prísľub zastavenia testov rakiet, riskovala by tým hnev nepredvídateľného amerického prezidenta. Na chudobný štát by tak mohli byť uvalené ďalšie sankcie. Severokórejský líder presvedčil svoju krajinu o tom, že rokovania o denuklearizácii sú dobrým krokom a pomohlo to aj zlepšeniu jeho vnímania ako štátnika v zahraničí - je naozaj pripravený riskovať toto všetko?

Dvaja lídri sa nedokázali dohodnúť na tom, ako ďaleko má Severná Kórea pokročiť v denuklearizácii predtým, než dostane nejaké úľavy zo sankcií. Americký minister pre národnú bezpečnosť John Bolton vyhlásil, že hrozia aj ďalšie sankcie: "Ak to odmietnu urobiť, prezident Trump sa vyjadril jasne. Nedostanú úľavy spod ničivých ekonomických sankcií, ktoré sú na nich uvalené, ba čo viac, pouvažujeme nad ich ďalším sprísnením."

Pozorovatelia však varujú, že nové sankcie by mohli plne odstaviť mierové snahy. Jenny Town vraví: "Severná Kórea reaguje na uvalenie ďalších sankcií vždy rovnako: vzoprie sa."

Hrozba severokórejských  jadrových zbraní je stále reálna:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy