Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Islande si uctia pamiatku roztopeného ľadovca, pripomínať ho bude pamätná tabuľa
Zdielať na

Na Islande si uctia pamiatku roztopeného ľadovca, pripomínať ho bude pamätná tabuľa

Ľadovec, ktorý sa v dôsledku klimatických zmien roztopil, si na Islande budú pripomínať prostredníctvom pamätnej tabule.

REYKJAVÍK / Na Islande odhalia pomník, ktorý venovali zmiznutému ľadovcu. Ten sa zo zemského povrchu vytratil v dôsledku globálneho otepľovania. Ľadovec menom Okjökull, alebo skrátene Ok, ešte pred 100 rokmi pokrýval územie s rozlohou 15 kilometrov štvorcových. V roku 2014 však pre roztápanie sa stratil štatút ľadovca. Pamätná doska s názvom "List do budúcnosti" bude prvá na svete, ktorá si uctieva pamiatku ľadovca.

Nová pamätná doska bude na Islande pripomínať prvý ľadovec, ktorý zmizol v dôsledku otepľovania planéty. Okjökull, ktorý ešte pred sto rokmi pokrýval územie o rozlohe 15 štvorcových kilometrov, stratil status ľadovca už v roku 2014.

"Bude to prvý pamätník na svete, ktorý bude pripomínať ľadovec, ktorý zanikol v dôsledku klimatických zmien," uviedla Cymene Howe, ktorá v roku 2018 o ľadovci Ok natočila dokument. "Dúfame, že upozorníme na to, o čo Zem prichádza, keď sa topia ľadovce," dodala.

List do budúcnosti 

Pamätná doska, na ktorej je nápis v islandčine a angličtine, nesie názov "List do budúcnosti". "Ok je prvým islandským ľadovcom, ktorý o štatút ľadovca prišiel. Očakáva sa, že v nasledujúcich dvoch stovkách rokoch rovnaký osud postihne všetky naše ľadovce," stojí na plakete.

"Zmyslom tohto pamätníka je uznať, že vieme, čo sa deje a čo treba robiť. Len vy viete, či sme to urobili," budú si môcť od 18. augusta prečítať návštevníci na doske pri mieste, kde sa kedysi rozprestieral Okjökull. 

Rekordné množstvo CO2 v atmosfére 

Na plakete je tiež údaj 415 ppm (častíc na milión) CO2, ktorý odkazuje na rekordné množstvo oxidu uhličitého v atmosfére namerané v máji tohto roku. Island, prezývaný Zem ľadu a ohňa, neprichádza v dôsledku zmeny klímy len o svoje ľadovce.

Očakáva sa totiž, že bude postupne ustávať aj aktivita miestnych sopiek, pretože topenie ľadovcov znižuje tlak na vulkanický systém. 

Klimatické zmeny ničia ľadové pole v južnej Patagónii. Od hlavného poľa sa už odčlenila časť o veľkosti približne 200 km². Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy