Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Piatok trinásteho sa spája s mnohými osudovými momentmi
Zdielať na
Zaujímavosti

Piatok trinásteho sa spája s mnohými osudovými momentmi

BRATISLAVA / Piatok trinásteho je opradený rôznymi poverami a mnohí ho považujú za nešťastný deň. Práve s týmto dátumom sa skutočne spája niekoľko osudových príbehov.

Pred viac ako štyridsiatimi rokmi v Andách v zlom počasí lietadlo narazilo do kopca. Na jeho palube bolo 45 ľudí, prevažne členov rugbyového tímu.

Pátracia akcia trvala dlho. Tí, ktorí pád prežili, pred smrťou od hladu začali po deviatich dňoch jesť mäso mŕtvych.

Zasiahla ich aj lavína, ktorá v horách pochovala ďalších osem ľudí. Zo 45 člennej posádky lietadla nakoniec záchranári našli šestnástich živých.

Od osudného piatka trinásteho prežili v hrozných podmienkach 72 dní.

Smrť v Dunaji

Piatok 13. sa spája aj s nevyjasnenou a tragickou smrťou speváckej hviezdy Jiřího Schelingera. Po páde zo Starého mosta v Bratislave sa už z vôd Dunaja nedostal živý.

Hovorí sa o samovražde, mladíckej nerozvážnosti, nevydarenom pokuse emigrovať i o tom, či sa ho týmto spôsobom nechcel zbaviť vtedajší režim.

Najpravdepodobnejšou verziou však je, že sa stavil s jedným mužom, že skočia do Dunaja. Kým jeho telo vytiahli okamžite. To Schelingerovo objavili až o mesiac pri obci Bodíky.

Boj vyhral

Aj Igor v piatok trinásteho prežil v horách vlastnú smrť. Spolu s kamarátmi ich strhla lavína. Padali štyristo metrov cez dva skalné prahy. So zlomenou lebkou, panvou, stavcami a ďalšími vážnymi zraneniami ho v umelom spánku vrtuľník previezol do nemocnice.

Absolvoval niekoľko vážnych operácií a znova sa učil chodiť. Boj nakoniec vyhral a opäť sa vrátil do milovaných hôr.

Osudný deň

Tento magický dátum zasiahol aj rodinu z východného Slovenska hneď dvakrát. Deň im v tú istú hodinu nadelil úplne rozdielne osudy. Františkovu manželku aj sestru hospitalizovali v nemocnici.

Kým jedna mu oznámila radostnú správu o narodení zdravého syna. Jeho sestra sa doma obarila vriacou vodou. V obrovských bolestiach ju previezli na oddelenie popálenín, kde musela podstúpiť niekoľko náročných plastických operácií.

Našiel poklad

V piatok 13. bol 74 ročný Peter Erhardt pomáhať s výkopovými prácami pri kostole a objavil tristoročný poklad. Našiel nádobu so striebornými mincami. Bola pod veľkým kameňom, pri kostolnom múre, len asi 30 centimetrov pod zemou. Vôbec mu nenapadlo, že by si poklad nechal. Všetko, do poslednej mince odovzdal. Nálezné potom venoval kostolu. "Každému by som prial taký piatok 13., šťastný, dobrý, ako bol pre mňa," povedal.

(Ne)šťastné číslo

Názory na piatok 13. sú rôzne. Niektorí si dokonca berú dovolenku, aby tento deň mohli prežiť v bezpečí svojich obývačiek. V niektorých budovách nenájdete 13. poschodie a v hoteloch nebývajú ani izby s týmto číslom. V niektorých lietadlách zas nie je rad sedadiel s číslom 13, no v piatky 13. sú vraj lacnejšie letenky.

Niekde dokonca nejazdia ani električky s týmto číslom. Možno práve vďaka opatrnosti údajne poisťovne v tieto piatky evidujú menej poistných udalostí ako v iné dni. Piatok trinásteho môžete nájsť v kalendári maximálne trikrát za rok. Presne tak, ako tento rok. Najbližšie už o mesiac v marci a potom v novembri.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články