Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Piatok trinásteho prinesie obrovský výbuch na Slnku
Zdielať na

Piatok trinásteho prinesie obrovský výbuch na Slnku

HOUSTON / Neobyčajná slnečná erupcia by mohla v piatok trinásteho narušiť činnosť satelitov, pozemných komunikácií a elektrických sietí, upozornil americký server ABC News.

Slnečné erupcie sú výbuchy radiácie na povrchu Slnka bežné, avšak narušenie zemskej atmosféry môže spôsobiť výpadky GPS a ostatných komunikačných prostriedkov.

Jedna z erupcií uvoľnila v utorok obrovské množstvo prúdom nabitých častíc. Podľa odborníkov ide o výron koronárnej hmoty. Piatok trinásteho pocítime efekt explózie aj na Zemi. Obrovský mrak by mohol spôsobiť takzvanú šokovú vlnu. Ak sa tak stane, vedci očakávajú, že erupcia spôsobí geomagnetické búrky, píše server ABC News.

Pozrite sa, ako prebieha erupcia na Slnku:

Obdobie pokoja a aktivity

Geomagentická búrka s množstvom vysokoenergetických protónov by mohla narušiť elektrické siete a satelity GPS. Môže dôjsť aj k zmene trás lietadiel nad polárnymi oblasťami.

Aktivita Slnka sa odohráva v jedenásťročnom cykle. Strieda sa obdobie pokoja a vyššej aktivity. Keď dorazili silné slnečné erupcie na Zem v roku 1972, prerušili telefonické spojenie po celom americkom štáte Illinois.

Vďaka slnečným erupciám môžu ľudia sledovať aj takzvanú polárnu žiaru v južných oblastiach Zemegule.

Súvisiace články