Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Študent (19) zachráni planétu. Má stroj na vyčistenie oceánov od plastov
Zdielať na

Študent (19) zachráni planétu. Má stroj na vyčistenie oceánov od plastov

AMSTERDAM / Holandský študent Boyan Slat navrhol zariadenie, ktoré by mohlo vyčistiť moria a oceány od 7 250 000 ton plastových odpadov. Prístroj, ktorý dostal názov Ocean Cleanup Array, by mal pozostávať zo siete vznášajúcich sa trámov ukotvených na dne mora a niekoľkých zberných plošín.

Plošiny by boli dopravené do znečistených vodných oblastí na celom svete. Namiesto toho, aby sa zariadenie hýbalo smerom k odpadu, sa sila prílivu a odlivu spolu s veternou energiou využijú na to, aby sa odpad plavil k trámom, ktoré majú slúžiť ako zberný lievik.

Uhol položenia trámov na vodnej hladine sa zasa postará o to, aby sa odpad pohyboval smerom k plošinám. Tu bude oddelený od planktónu, prefiltrovaný a uskladnený pre účely recyklácie.

Projekt si získava stále viac fanúšikov

Projekt 19-ročného študenta si získava stále väčšie publikum z oblasti laikov aj odborníkov. Jeho záverečná práca zaujala aj odborníkov a vyhrala množstvo súťaží, vrátane ocenenia za najlepší technický dizajn roka 2012. Celý projekt začal tým, že skúmal veľkosť a množstvo plastových predmetov, ktoré vytvárajú obrovské hromady odpadu priamo na morských vlnách.

Boyan Slat založil aj neziskovú organizáciu The Ocean Cleanup Foundation, ktorá bude zodpovedná za realizáciu jeho technologického návrhu. Mladíkov nápad by tak mohol ročne zachrániť státisíce morských živočíchov a znížiť množstvo znečisťujúcich látok v moriach a oceánoch, ktoré sa dostávajú aj do nášho každodenného jedla.

Ľudia si to nevedia predstaviť

"Jeden z problémov je, že ľudia si tieto odpadové plochy nevedia predstaviť, pretože sú roztrúsené na miliónoch kilometroch štvorcových. Umiestnením našich prístrojov do morí a oceánov by sa odpad zhromaždil pozdĺž trámov, a tak by si ľudia konečne vedeli vizualizovať odpadové „záplaty“. Musíme tiež zdôrazniť dôležitosť recyklácie a znížiť množstvo plastových obalov,“ uviedol Slat.

Mladík verí, že celý projekt by v konečnom dôsledku okrem vyčistenia morí a oceánov bol aj ziskový. "Tento projekt je taký účinný, že predajom zozbieraných plastov z prstencov by sme dokázali zarobiť viac peňazí, než koľko by stála realizácia projektu. Inými slovami, projekt je výnosný," uviedol Holanďan.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

boyanslat.com

Súvisiace články