Skoro jasno
16°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Tulene ako hviezdy. Zachránili ich z rybárskych sietí
Zdielať na

Tulene ako hviezdy. Zachránili ich z rybárskych sietí

KALIFORNIA / V Južnej Kalifornii v týchto dňoch médiá nenaháňajú filmové hviezdy, ale rozkošné tulene, či presnejšie povedané uškatce. Záchranné centrum pre tieto morské cicavce sa nečakane rozrástlo. Záujem o ne je veľký. Televízne štáby sa musia vopred objednať a malých hercov môžu filmovať maximálne 15 minút.

Ošetrujú vyše 100 uškatcov

V oceáne by tieto tulene neprežili. Ochranári ich totiž našli v zúboženom stave. V centre momentálne ošetrujú vyše sto týchto nádherných zvierat. Uškatce nemajú viac než 9 mesiacov. Siroty, ktoré matky opustili predčasne, sa nedokážu postarať samé o seba. Väčšina z nich bola zamotaná v rybárskych sieťach, keď ich našli. Do záchranného centra ich ochranári priviezli podvýživené a dehydrované.

Zachráni ich verejná zbierka

"Presne tak, oni totiž nepijú slanú vodu, dopĺňajú si ju z rýb. Ale keďže sú choré a nejedia, tak nemajú dostatok vody," vysvetľuje riaditeľka záchranného centra Melissa Sciacca. Počet hladošov denne rastie. Ochranári preto prosia ľudí o pomoc. "Verejná zbierka je pre nás veľmi dôležitá. Môžeme tak zaplatiť za rybaciu stravu a lieky."

Miláčikovia kalifornských pláží sa teraz musia každý deň vystavovať na obdiv médiám. Pomáhajú tak pri zbierke, ktorá je pre ich život a včasný návrat do vôd oceánu veľmi dôležitá. Ešte nikdy nebolo centrum na záchranu uškatcov také preplnené. Ochrancovia už dúfajú, že je to len náhoda a že ďalšie zvieratá už pribúdať nebudú.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Tulene_voda_ryba

isifa.com

Súvisiace články