Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenský svetový vynález! Zmeníme balenie potravín
Zdielať na

Slovenský svetový vynález! Zmeníme balenie potravín

Slovenskí výskumníci majú v rukách svetový vynález. Vymysleli nový obal na potraviny! Vyzerá ako plast, ale v komposte sa dá rozložiť na ekologicky neškodné látky. Technologickú novinku predstaví reportérka Ruslana Kuriľcová...

20-ročná tvrdá práca

Plasty sa môžu vyrábať nielen z ropy. Vhodnými materiálmi sú aj také suroviny ako srvátka, teda odpad z mliekarenského priemyslu, alebo škrob, teda produkt zelených rastlín. To sa vie už roky. No našim vynálezcom trvalo 20 rokov, kým vymysleli spôsob, ako sa z nich dajú vyrobiť obaly.

"Našli sme ten trik, ako sa to dá preniesť do priemyselného využitia, do priemyselnej sféry," potvrdil vedúci výskumnej skupiny na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave Pavol Alexy. Za týmto výsledkom je pritom množstvo hodín práce strávených v laboratóriu a samozrejme aj množstvo nepodarkov. Okrem ekologických obalov na vajíčka sa dajú vyrábať aj rôzne fólie a fľaše.

Vynález zaznamenali už aj podnikatelia

"Sú to klasické obaly na zubné kefky, elektroniku, tie priesvitné obaly podložené kartónom," dodáva Alexy. Pritom napríklad tento obal na vajíčka je vyrobený aj zo srvátky a škrobu a je rozložiteľný v komposte. "Po rozklade nezostávajú v pôde žiadne rezíduá ako ťažké kovy. To neexistuje. To sú čisto uhľovodíkové produkty, ktoré sa rozkladajú na biomasu," informoval Alexy.

Tento vynález získal na svetovej výstave v Taiwane zlatú medailu. "Ozvali sa nám reálni podnikatelia, ktorí robia biologické potraviny, že pre tieto potraviny by chceli aj ekologické obaly," hovorí Alexy. "Výsledok je ten, že by to malo ísť do praxe, čo je úžasný výsledok," dodal ďalší pracovník Jozef Feranc.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články