Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zomrel vynálezca čiarového kódu Norman Joseph Woodland (91)
Zdielať na

Zomrel vynálezca čiarového kódu Norman Joseph Woodland (91)

Všetci ho poznáme, stretávame sa s ním každý deň v obchode, či doma. Čiarový kód, systém prerušovaných tenkých a hrubých čiar, z ktorých sa pomocou svetla dajú prečítať základné údaje, je tu s nami už viac ako 60 rokov. Vo veku 91 rokov zomrel muž, ktorý tento spôsob označovania tovaru vymyslel - Američan Norman Joseph Woodland.

Klasický čiarový alebo inak aj EAN kód po snímaní prezradí o výrobku len tie najzákladnejšie údaje. Prvé tri čísla určujú krajinu pôvodu a ďalšie čísla označujú výrobcu a samotný výrobok. 

Nie je ľahké rozlúštiť ho...

Je to síce kód, no zabudnite na to, že ho rozlúštite metódou tenká palička a hrubá palička rovná sa... "Sú to zložité algoritmy, na čo naša hlava asi nemá dostatočnú kapacitu. Z nášho laického pohľadu by sme určite nevedeli podľa šírky čiary a medzery určiť, čo je v tom čiarovom kóde uložené," hovorí odborník na spracovanie dát Branislav Kalina.

Potom, ako bol systém čiarového kódu vynájdený, musel čakať ešte vyše dvadsať rokov, kým sa dostal na výrobky v obchode. Čakalo sa na vyvinutie vhodných čítacích prístrojov. "Prichádzajú nové technológie, ktoré z časti dokážu čiarový kód nahradiť, ale čiarový kód je stále najpoužívanejší a najlacnejší prostriedok automatickej identifikácie," dodáva Kalina.

QR kód

Modernejšia verzia čiarového kódu je napríklad takzvaný QR alebo 2-D kód.
"Treba na to takú čítačku, alebo aplikáciu do mobilného telefónu a tam sa už nachádza kompletná informácia. Môže sa tam nachádzať niekoľko stránok textu, obrázok, alebo ďalšia stránka webová, na ktorú sa môžem potom pozrieť," uvádza Ondrej Macko, odborník na počítačové technológie. Takýto kód sa už dnes využíva napríklad pri označovaní liekov či krvných zásob.

RFID čip

Čiarový kód sa síce do dôchodka ešte zďaleka nechystá, no na obzore sú už nové, čipové technológie. RFID čip sám vysiela informácie do prostredia. "Cena jedného RFID čipu je niekoľko násobne vyššia ako cena EAN kódu. Nevieme si predstaviť, že by to bolo zrazu na všetkých výrobkoch ktoré poznáme, nahradené," dodáva Kalina.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články