Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V smartfónoch je veľa vírusov, chráňte sa
Zdielať na

V smartfónoch je veľa vírusov, chráňte sa

V mobilných telefónoch nosíme celú paletu intímnych údajov. Kým pred pár rokmi sme pri strate mobilu nariekali akurát za kontaktmi či fotkami, dnes prídeme o údajmi "nadupaný" smartfón, je to skutočná katastrofa. Nielen strata či krádež však ohrozuje naše citlivé údaje. Mobily pripojené na internet sú ohrozené aj škodlivým softvérom.

V mobiloch máme citlivé údaje

"Čím ďalej tým viac na našich mobilných zariadeniach držíme obrovské množstvo citlivých informácií," hovorí analytik infiltrácií Robert Lipovský. Za pravdu mu dáva aj šéfredaktor IT magazínu Ondrej Macko: "Mobil si treba chrániť - je to vec, ktorá sa dá ľahko napadnúť."

Bolo len otázkou času, kým nám smartfóny či mobily s prístupom na internet, začne napádať škodlivý softvér, tzv. maleware. Prvé lastovičky sa začali objavovať pred zhruba dvomi rokmi, dnes už môžeme hovoriť o masových útokoch a bude to už len horšie. "Sú to tisícky infikovaných mobilných zariadení denne," hovorí Lipovský.

Zrejme najcitlivejšími sú prístupové údaje do internet bankingu. Špeciálne na ne sa zameriavajú banking trojany – netreba im veľa a môžu manipulovať s prostriedkami na vašom účte. Samostatnou kategóriou sú aj SMS trojany, ktoré sú jedným z najčastejších malware. "Odosiela SMS na audiotextové čísla, čo má za následok, že útočník sa pekne "nabalí" a obeti príde vysoká faktúra," myslí si Lipovský.

Neukladajte si do mobilu heslá

Základným pravidlom je neukladať si v mobile trvalo žiadne heslá. Malware sa do mobilu dostáva najmä cez sťahované aplikácie, preto si dobre rozmyslite, ktoré si vyberiete.

Najrozumnejšie je si ako prvý stiahnuť niektorý z mnohých antivírových programov pre mobilné telefóny. K dispozícii sú aj zadarmo, no aj tak na ne zatiaľ mnohí kašľú.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články