Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Koniec fámam. Ak chcete schudnúť, počúvnite vedcov
Zdielať na

Koniec fámam. Ak chcete schudnúť, počúvnite vedcov

BRATISLAVA / Kto vynájde zázračnú tabletku na chudnutie, určite sa zapíše do histórie. A strašne zbohatne. Zrejme ho neminie ani Nobelova cena a najmä ďakovné listy od miliónov ľudí. A tak vedci pracujú na plný plyn, ale zatiaľ sa zázraky nekonajú. Zatiaľ je výskum na začiatku, no možno všetkých tučkov zachránia béžové tukové bunky.

Béžové tukové bunky to vyriešia

To, čo nám kypí z nohavíc, sú biele tukové bunky. Až do roku 2009 si vedci mysleli, že v dospelosti máme už len tie. Biele sa pritom vyznačujú tým, že sa ľahko zväčšia a ťažko sa ich zbavuje – sú skladiskom tuku.

Obéznym ľuďom teraz svitla nová nádej. Pred tromi rokmi však vedci zistili, že niektorí dospelí majú aj hnedé, respektíve béžové tukové bunky. A tie fungujú úplne inak ako biele. Kým biele prijmú energiu z jedla a držia ju, hnedé energiu prijmú, no vďaka mitochondriám ju veľmi rýchlo spália a navyše produkujú aj teplo, teda človeka zohrievajú.

"Biele tukové tkanivo sa dá premeniť na béžové tukové tkanivo a to má schopnosť spotrebovať viac energie," hovorí odborníčka na výživu Katarína Skybová.

Za všetko môže irisín...

A to vďaka hormónu irisín. "Produkuje kostrový sval, keď ho používate, keď cvičíte a on ide zo svalu do cirkulácie, odtiaľ do tuku a spôsobí opaľovanie toho bieleho tuku," dodáva výskumníčka Barbara Ukropcová.

No a to je už horšia časť správy. Aby sa irisín začal tvoriť, treba cvičiť – a dokonca veľmi pravidelne, intenzívne a dlhodobo. "Po dvoch mesiacoch pravidelného cvičenia sa nám hladina irisínu, ktorý pomáha vytvárať béžové tukové tkanivo, zvýši dvojnásobne," vraví odborníčka na výživu.

No tým to nekončí – ak cvičiť prestanete, béžové bunky opäť zbelejú, takže kto chce byť skutočne štíhly a zdravý, mal by pravidelne cvičiť po celý život.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

GETTYIMAGES/ilustračné

Súvisiace články