Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovenskí vedci vedia, ako ochrániť Zem pred meteoritmi
Zdielať na

Slovenskí vedci vedia, ako ochrániť Zem pred meteoritmi

MODRA / Mnoho obyvateľov Ruska vyčítalo úradom a vedcom to, že ich o nevystríhali pred pádom meteoritu, ktorý narobil poriadnu paseku. Tí sa však bránili, že o ničom nevedeli. Malé vesmírne telesá prakticky nikto na svete nemonitoruje. Naši vedci však už v tom čase mali vypracovaný unikátny projekt, ktorý by takéto kozmické skaly zachytil. Európska výskumná rada však odmietla poskytnúť naň peniaze.

Vymysleli protimeteorický dáždnik

Počuli ste už niekedy o protimeteorickom dáždniku? Vymysleli ho slovenskí vedci a keby vraj fungoval, Čeľjabinsk v Rusku by ani nevedel, čo to meteorit vlastne je. Projekt pod názvom ADAM vypracovali naši vedci už pred časom. Okrem nich podobný majú iba Havajčania. 

Konkrétne v observatóriu v Modre by mali byť inštalované štyri ďalekohľady. "Relatívne malé, ktoré stačia na zaznamenanie rýchlo lietajúceho meteoritu v blízkom okolí Zeme," vraví RNDr. Juraj Tóth, PhD. z Katedry astronómie FZM FMFI. 

Menšie ďalekohľady by dokázali v noci zmapovať celú oblohu, teda aj asteroidy do vzdialenosti Mesiaca. Pokiaľ by systém vyhodnotil, že sa niektorý z asteroidov rúti k Zemi, automaticky by o tom informoval úrady.

"Ak by nejaké konkrétne teleso mierilo priamo na Zem, tak máme niekoľko hodín k dispozícii na predpovedanie miesta možného dopadu," tvrdí Tóth.

Projekt by stál 1 milión eur

Ak by išlo o obývanú oblasť, zostal by čas urobiť nejaké opatrenia. "Môže byť civilná obrana pripravená na evakuáciu," dopĺňa Tóth. Alebo by za určitých okolností bolo možné tento asteroid rozbiť pomocou riadenej rakety vo výške niekoľko desiatok kilometrov. Menšie kúsky by potom spôsobili menšie škody.

V Čeľjabinsku armáda meteorit zachytila vo vzdušnom priestore, no už nestihla zareagovať. Reagoval však ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý upozornil, že je nutné vyvinúť systém, ktorý mimozemské telesá zachytí. Zároveň však zhodou okolností v rovnakom čase Európska výskumná rada projekt ADAM financovať odmietla. Vedci teraz dúfajú, že po nešťastí v Rusku svet predsa len 1 milión eur na projekt nájde.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články