Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takto správne nasadíte snehové reťaze
Zdielať na

Takto správne nasadíte snehové reťaze

BRATISLAVA / Pre husté sneženie si niektoré úseky slovenských ciest vyžadujú použiť snehové reťaze. Nie je to však vôbec jednoduché. No a v situácii, keď sa viacerí trápia s nasadzovaním reťazí, sa mladá vodička vybrala na cestu medzi Banskou Bystricou a Breznom na letných pneumatikách. Táto jazda nezostala bez následkov.

Dvadsaťdvaročná Banskobystričanka sa vybrala na cestu do Brezna na letných pneumatikách. Ako skončilo prevrátené na streche v priekope. Mladú ženu ošetrili záchranári v sanitke.

Donovaly problémom

Vodičom robí v takomto počasí vrásky na čele horský priechod Donovaly. Značky upozorňujú na zníženie rýchlosti. No do osád a chatových oblastí to bez reťazí nejde. "Mali sme so sebou problémy. Boli sme na to pripravení, že musíme mať reťaze, keď ideme na takéto miesto," hovorí jedna z obyvateliek.

"Treba trochu šikovnosti. Záleží na teréne, kde to nasadzujete. Je rozdiel v kopci, v snehu hlbokom a rozdiel na rovinke," hovorí jeden z vodičov.

SITA

Tréning pred zimou

Nasadiť snehové reťaze nie je vôbec jednoduchá záležitosť. Podľa dopravného konzultanta je dobré si nasadzovanie reťazí vyskúšať ešte pred zimou. Ak máte puklice, je dobrí ich pred nasadením reťaze dať dole, aby sa nepoškodili.

"Chytíme zadný veniec, dáme ho za koleso a všetky reťaze sa následne dotiahnu," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Potom je dobré posunúť sa s autom pár centimetrov dopredu a skontrolovať reťaze ešte raz a podoťahovať ich. Použiť na pneumatiky môžete aj takzvané papuče alebo autoponožky. Dobré sú skôr do mesta a na ujazdený sneh.

"Reťaze sú lepšie do hlbšieho snehu, ale narozdiel od autoponožiek, reťaze nás vytiahnu odvšadiaľ, pokiaľ nezapadneme do pol metrového snehu," hovorí Palesch.

Maximálne štyridsiatka

S reťazami môžeme jazdiť maximálne štyridsiatkou. Myslieť dopredu by ste mali aj na ich nákup. "Už koncom roka sme hľadali snehové reťaze na každej benzínke od Trenčína až po Demänovskú dolinu. Nikde ich už nemali, jedny sme našli až v obchode v meste," uviedla čitateľka.

Súvisiace články