Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
12. apríl 1961? Takto letel Gagarin do vesmíru
Zdielať na

12. apríl 1961? Takto letel Gagarin do vesmíru

Rovné polstoročie. Toľko uplynulo od vtedy, čo do vesmíru letel prvý človek. Bol ním sovietsky vojak Jurij Alexejevič Gagarin. Pozrite si dobové video...

12. apríl 1961 bol veľkým úspechom pre sovietsky režim. Na Gagarina však s úctou pozeral celý svet. Vostok 1 letel po štarte smerom na východ ponad Sibír. Potom zamieril juhovýchodne ponad Tichý oceán smerom k Južnej Amerike, následne  ponad Atlantický oceán, Afriku a Blízky východ späť do Sovietskeho zväzu. Let pritom sprevádzali komplikácie.

O 10:25 totiž riadiaci systém lode neoddelil prístrojovú časť od kabíny a loď preto začala rotovať. Prístrojová časť sa nakoniec odpojila až o desať minút neskôr a Vostok sa otočil potrebným smerom.

Vo výške sedem kilometrov nad povrchom Zeme sa Gagarin z lode katapultoval a o 10:55 pristál pomocou padáku neďaleko kabíny. Stal sa z neho hrdina, ktorý však zomrel záhadnou smrťou.

Podľa všetkého však majora Gagarina nikto nezabil. Zomrel zrejme vďaka chybe, ktorú urobil ako pilot stíhačky pri cvičnom lete...

ISIFA

Súvisiace články