Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Technika, čo odhalí mimozemšťanov. Na 100 percent
Zdielať na

Technika, čo odhalí mimozemšťanov. Na 100 percent

Austrálski astronómovia začali pri pátraní po mimozemských civilizáciách využívať novú techniku. Pri prvom využití postupu označovaného VLBI síce nenašli pri hviezde 581 žiadne stopy po inteligentnom živote, technika ale úplne umožnila zatieniť rádiové vysielanie zo Zeme, ktoré bolo v minulosti považované za stopy mimozemšťanov, uviedol server BBC News.

Gliese 581 je červený trpaslík vzdialený asi 20 svetelných rokov od Zeme. Pre organizáciu SETI, ktorá pátra po mimozemských civilizáciách, je táto hviezda veľmi zaujímavá.

Nachádza sa v zóne života

Má šesť planét, z nich majú dve skalnatý povrch a nachádzajú sa v takzvanej zóne života, teda vo vzdialenosti od hviezd, kde teplota umožňuje existenciu vody v kvapalnom skupenstve.

Austrálski astronómovia sa preto pri svojom pokuse na túto hviezdu zamerali s využitím VLBI. Tento postup umožňuje sledovať malú časť oblohy niekoľkými teleskopmi a získať omnoho presnejšie údaje, než aby poskytol jeden väčší teleskop. Tím z austrálskej Curtinovej technickej univerzity sledoval hviezdu Gliese 581 osem hodín a pátral po nejakom signále v celom pásme rádiových vĺn.

Na oblohu pozeráte cez slamku

Astronómovia nezachytili žiadny signál, ale napriek tomu svoj výsledok považujú za úspech. Vďaka využitému postupu sa totiž podarilo zatieniť aj všetku rádiovú komunikáciu zo Zeme, ktorú by inak bolo možné s mimozemským vysielaním zameniť. "Je to ako pozerať sa na oblohu dvojmetrovou slamkou," povedal využitý postup astronóm Seth Shostak zo SETI.

"Sledujete taký malý kúsok oblohy, že zaznamenáte len signály, ktoré prichádzajú z oblasti priamo okolo danej hviezdy," dodal astronóm. Podľa neho je tak nový postup prínosný predovšetkým v tom, že odstrání pochybnosti o pôvode zachyteného signálu. "VLBI umožňuje rozlíšiť, či to je mimozemský alebo pozemský signál. Pretože ak sledujete takú malú bodku na oblohe, môžete s istotou povedať, že signál nie je jednoducho z našich satelitov," dodal Shostak.

Sklamaní určite nie sú   

Z toho, že sa nepodarilo pri prvom využití postupu VLBI cudziu civilizáciu objaviť, astronómovia nie sú sklamaní. Šanca na úspech bola totiž veľmi malá.

"Vezmite si ako príklad, že by sme sa pozerali na Zem, planétu v zóne života, ktorá má tekuté oceány a atmosféru. Mohli by sme ju pomocou rádioteleskopov sledovať štyri miliardy rokov, ale ak by sme sa na ňu nepozreli v posledných 70 rokov, žiadny inteligentný život by sme neobjavili," hovorí Shostak.

Ak táto technika prinesie výsledky, tak možno už čoskoro sa neidentifikovateľným lietajúcim predmetom ani nebudeme čudovať... Aj obyvatelia Argentíny sa vystrašili, keď na oblohe zbadali svetlo.

 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články