Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Koniec nešťastiam v kanáloch a studniach. Spadnuté deti zachráni robot
Zdielať na

Koniec nešťastiam v kanáloch a studniach. Spadnuté deti zachráni robot

NAI DILÍ / Univerzitný profesor z Indie vymyslel nástroj, ktorý má zachrániť deti, ktoré sa nešťastne ocitnú v otvorenom kanáli či studni. Podobný vynález by sa hodil aj na Slovensku. Takéto prípady totiž nie sú bežné len v Indii, ale aj u nás.

Profesora Manikandana inšpirovala k vytvoreniu vynálezu osobná skúsenosť. Pred viac ako desaťročím spadol jeho, vtedy trojročný syn, do kanála. Záchránili ho, avšak nie všetky deti majú také šťastie. 

"V roku 2003 sa hral môj malý syn pred domom a spadol do kanála. Pomoc prišla rýchlo, zachránili ho a nič sa mu nestalo. Cítil som sa však veľmi zle a povedal som si, že s tým musím niečo spraviť," spomína Manikandan.

Zostrojil teda robotickú ruku, ktorá pomôže, rýchlo a efektívne, vytiahnuť spadnuté deti. Robot vyzerá ako skutočná ľudská ruka, svorky pripomínajú prsty, ktoré zachytila dieťa a vytiahnú ho von. 

Pozrite sa, ako funguje robotická ruka:

"Cieľom bolo vytvoriť niečo, čo sa dokáže dostať do kanála a uchopiť dieťa tak, ako človek. Prvý model som vytvoril už v roku 2003," hovorí profesor. 

Záchranárom môže pomôcť aj v noci. "Robot má zabudovanú kameru, ktorá funguje aj po tme. Nepotrebuje elektrinu, keďže využíva batérie. Taktiež dokáže spraviť fotografie v akejkoľvek hĺbke," dodáva.

Ukradnuté poklopy

V Indii sú tragické pády detí na dennom poriadku. Ani Slovensko však nie je výnimkou.

Kanálové poklopy sú u nás smrteľnou pascou na deti. Nedávno kamery zachytili pád päťročného synovca hokejistu Zdena Cháru. Pozrite si autentické video:  

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých divákov

 

Pred necelými dvomi týždňami zarezonoval aj prípad z Česka. Dvaja šesťroční chlapci spadli do studne s vodou. Zachránila ich duchaprítomná učiteľka, ktorá za deťmi do studne skočila. VIAC TU.

Súvisiace články