Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Pravda o Gagarinovej smrti: Zrazil sa s balónom
Zdielať na

Pravda o Gagarinovej smrti: Zrazil sa s balónom

Konšpiračným teóriám o smrti jedného z najslávnejších sovietskych kozmonautov konečne odzvonilo. Tajomstvo smrti odhalila odtajnená správa z vyšetrovania pádu lietadla MiG-15 v okolí Moskvy 27. marca 1968, pri ktorom 34-ročný Gagarin zahynul. A podľa nej nešťastie nasledovalo po snahe vyhnúť sa balónovej sonde!

Niektoré z konšpiračných teórií hovoria o tom, že sa lietadlo dostalo do turbulencie iného stroja. Ďalšie, že v pretlakovej kabíne lietadla došlo k dekompresii a Gagarin spolu so svojím inštruktorom Vladimirom Serjoginom sa rozhodli pre okamžité klesanie skôr ako dôjde k strate vedomia. Počas strmhlavého letu však vedomie stratili a neovládaný stroj narazil do zeme a explodoval. Ďalšia teória hovorí o sabotáži...

"Komisia pri analýze okolností nehody a poznatkov z vyšetrovania dospela k záveru, že najpravdepodobnejšou príčinou katastrofy bol prudký manéver pri vyhýbaní sa balónovej sonde. Alebo, a to je už menej pravdepodobné, pri vyhýbaní sa hornej vrstve oblačnosti," informoval Alexander Stepanov s odvolaním sa na doposiaľ utajovanú správu štátnej komisie.

Podľa nej prudký manéver viedol k následnému prepadnutiu lietadla do vývrtky a pádu v podmienkach zložitej meteorologickej situácie.

Sovietsky kozmonaut Jurij Alexejevič Gagarin sa stal 12. apríla 1961 prvým človekom, ktorý vyletel do vesmíru.

Súvisiace články