Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Medzinárodná vesmírna stanica je hotová! Takmer
Zdielať na

Medzinárodná vesmírna stanica je hotová! Takmer

Raketoplán Discovery koncom februára priviezol k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS ruský viacúčelový laboratórny modul. Posádka ho úspešne pripojila k stanici a zavŕšila tak viac ako 12 rokov trvajúcu stavbu stanicu. Na pripojenom videu si môžete pozrieť, ako sa v priebehu rokov ISS utešene rozrastala.

Pripojením posledného chýbajúceho modulu sa stavba ISS v podstate skončila. Teraz má tento najväčší umelý satelit Zeme 15 pretlakových modulov s celkovou hmotnosťou 400 ton. V priebehu tohto roka by mala ešte ruská raketa Proton priviezť Európsku robotickú ruku, ktorú bude posádka ovládať zvnútra stanice. Niekedy v apríli by mal raketoplán Endeavour dopraviť na stanicu posledný veľký vedecký prístroj  - alfa-magnetický spektrometer. Potom už na ISS bude naozaj všetko. Podľa odhadov by mala fungovať a krúžiť okolo Zeme možno až do roku 2020.

Pohľad na ISS z odlietajúceho raketoplánu (NASA)



Stavba ISS sa začala v roku 1998. Dnes má rozmery 51 x 109 x 20 metrov. Posádka má k dispozícii 837 metrov kubických priestoru. Okolo Zeme obieha rýchlosťou 7,7 km/s, čo je 27 743 km/h. Jeden kompletný obeh zvládne za 91 minút. To znamená, že posádka zažije v priebehu jedného dňa asi 16 západov a východov slnka.