Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Poľadovica sa postarala o rušnú noc, autá končili v priekope
Zdielať na

Poľadovica sa postarala o rušnú noc, autá končili v priekope

LUČENEC / Dážď so snehom a výstraha pred poľadovicou. Predpovede meteorológov sa naplnili. Na juhu stredného Slovenska to bola v piatok veľká katastrofa. Vodičom trvala cesta domov niekoľkonásobne dlhšie, niektorí končili v priekopách. Policajti uzatvorili cesty, stovky kilometrov zľadovatených ciest cestári nestíhali posýpať.

Takmer všetky cesty v okresoch Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Rimavská Sobota boli v piatok ako jedno klzisko. "Cesty sú hrozné. Máme problém sa udržať na nohách," uviedol pracovník odťahovej služby.

"Cesty sú neprejazdné, je to veľké riziko. To sa nedá ísť. Na celom území a nestíhajú ich posýpať," povedal vodič autobusu.

Problémom bolo prejsť aj po rovnej ceste, nieto ešte po stúpajúcich, či klesajúcich úsekoch. V obci Vidiná (okr. Lučenec) skrížil cestu autobus. "Išiel som pomaly na dvojke, klopená zákruta bola namrznutá. Z ničoho nič sa mi začal zadok pomaly šúchať," opísal vodič autobusu.

TV JOJ

Cesta ako sklo

Autá čakali pod kopcom na cestárske auto. To ale dostalo šmyk na tom istom úseku ako autobus. O pár kilometrov ďalej to nebolo o nič lepšie. Niekoľko áut skončilo v priekope po tom, čo chceli zísť kopcom na obec Tomášovce v lučeneckom okrese. 

"Hlavná cesta bola ako sklo. Išli sme dvadsať. Potom to autá trochu rozjazdili, asi razu to posypali. Ale na vedľajších cestách sa nedá ísť. Ani odbočiť, ani zastaviť," tvrdil pracovník odťahovej služby.

A na toto doplatil mladý vodič zo Zvolena, keď odbáčal z hlavnej cesty, ktorá bola zjazdná, na vedľajšiu, ktorá bola čistý ľad. Dostal šmyk a narazil do auta stojaceho na križovatke. Spolujazdec sa sťažoval na bolesti chrbta, jeho zranenia ale našťastie nie sú vážne.

TV JOJ

Auto sa rútilo na autobus

Na zľadovatelej ceste malo problém aj cestárske auto. Keď niekoľkotonový nákladiak schádzal kopcom smerom na obec Tomášovce, dostal šmyk a stal sa neovládateľným.

Obrovský stroj sa rútil na odparkovaný autobus, vodič a jedna cestujúca stihli včas vyskočiť. Šmýkajúce sa auto narazilo nielen do autobusu, ale poškodilo aj kamión. "Konečne nám poslali sypač a poslali ho dole kopcom, síce sype za zadnú nápravu, čiže je to choré, aby sypal za seba. Dostal hodiny a narazil do nás," povedal po zrážke šofér autobusu.

Polícia v súvislosti s poľadovicou eviduje iba jednu dopravnú nehodu v okrese Lučenec a jednu v okrese Rimavská Sobota. V ostatných prípadoch išlo o škodové udalosti.

Pozrite si reportáž Edity Hutkovej:

Uzavretá cesta

Poľadovica potrápila aj vodičov neďaleko Turovej pri Zvolene. Na niekoľkých stovkách metrov skončili v priekope tri autá. Cestu museli na vyše hodinu úplne uzavrieť. Stáť zostal aj linkový autobus.

Padal mrznúci dážď, teplota klesla pod nulu. Udržať sa bezpečne na ceste mali problém aj policajti s hasičmi. "Chodíme od jednej nehody k druhej," uviedol veliteľ zásahu Martin Jaso.

Pozrite si reportáž Kataríny Juríčkovej:

Policajti v Nitrianskom kraji pre poľadovicu počas večera a noci monitorovali všetky cesty. Viaceré úseky totiž pripomínali klzisko. Na situáciu upozorňovali cestárov, ale aj vodičov.

Zvýšený počet policajných hliadok sledoval cesty od siedmej hodiny večer, kedy sa začala tvoriť poľadovica.

Pozrite si reportáž Diany Pavlisovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy