Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako vymôcť škodu, keď sa autá zrazili na zľadovatenej ceste
Zdielať na

Ako vymôcť škodu, keď sa autá zrazili na zľadovatenej ceste

BRATISLAVA / Predstavte si, že šoférujete a zrazu sa vaše auto stane neovládateľným. Aj keď ste dodržali rýchlosť, aj keď ste mali dostatočný odstup od iných áut - ľad na ceste vás nasmeruje priamo k zrážke. V prípade, že ste mali nehodu kvôli neposypanej vozovke, máte nárok na náhradu škody od cestárov.

Treba osloviť správcu cesty

Havarovať na klzkej ceste môže hocikto. "Určite by som aj s tým iným účastníkom dopravnej nehody išiel do sporu so správcom komunikácie," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch. Najskôr si teda musíte zistiť, kto je za danú cestu zodpovedný.

"V prvom rade je potrebné, aby mal nejakú dokumentáciu alebo svedkov, privolanú políciu. Jednoducho zdokumentovať miesto a čas nehody," hovorí hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová.

Správca cesty si následne over, aké bolo v tom konkrétnom čase počasie. Či tam poľadovica vzniknúť mohla a či tam jeho stroje naozaj nedorazili. Aj keby stáli všetky okolnosti na vašej strane,nemusí to znamenať, že máte nárok na odškodnenie. 

Máme aj práva, nielen povinnosti

Skeptický je aj právnik. "Keď sa jedná o neočakávané poveternostné podmienky, je priam nemožné, aby cestári zareagovali na všetkých miestach okamžite," myslí si odborník na trestné právo Radovan Blažek.

Vodiči sa v drvivej väčšine prípadov radšej dohodnú na tom, kto na seba vezme vinu len, aby mali škodu na autách čo najskôr opravenú. O tom, že sa im nechce púšťať do boja s veternými mlynmi, svedčí aj počet tých, ktorí sa o to pokúsili.

"Môžem hovoriť len za minulý rok. Máme rozbehnutých 12 súdnych sporov, ktoré stále nie sú ukončené," doplnila hovorkyňa Slovenskej správy ciest. Mimosúdna dohoda je totiž nemožná. "Je tam veľmi veľa faktorov, ktoré treba overiť," vysvetlila hovorkyňa.

Súvisiace články