Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Čo robiť, keď sa ocitnete v protismere
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Čo robiť, keď sa ocitnete v protismere

BRATISLAVA / Stredajšia tragická nehoda na R1 nie je žiaľ jedinou, ktorá sa stala na Slovensku pre nepozornosť vodičov v protismere. Teraz vám poradíme, ako postupovať v prípade, ak by sa vám stalo niečo podobné.

Môže byť za tým alkohol či nepozornosť

Za mnohými jazdami v protismere je alkohol, občas je to nepozornosť. Pre 83- ročného muža zo Šurian skončila 15-kilometrová jazda v protismere tragicky. Je šanca dostať sa z tejto situácie živý a zdravý?

"V tomto prípade je každá rada drahá. A myslím si, že také najrozumnejšie je čo najrýchlejšie sa dostať z protismerných pruhov," hovorí dopravný analytik Zdeněk Vašina.

Pokiaľ je na ceste odstavný pruh, tak spomaľte, aby prípadný náraz bol čo najslabší a okamžite sa presuňte do pruhu po vašej ľavej ruke. Zastavte a zapnite výstražné blinkre.

"Potom si oblečte reflexnú vestu a vystúpte z vozidla. Pre vlastnú bezpečnosť sa postaviť čo najďalej za zvodidlá a vzápätí volať tiesňovú linku. Polícia okamžite príde na pomoc a pomôže vozidlo bezpečne otočiť správnym smerom," doplnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Denisa Baloghová.

Ak nie je na ceste odstavný pruh, ale je v strede trávnatá plocha a nie sú tam pevné zábrany, tak sa pokúste čo najrýchlejšie odstaviť auto tam. "Skúsenejší vodič vie s klasickou ručnou brzdou zadriftovať a otočiť sa," dodáva dopravný analytik.

V prípade, že vy zaregistrujete na ceste vodiča, ktorý ide v protismere, opäť odporúčame zapnúť výstražné svetlá, aby vodiči, ktorí idú za vami zaregistrovali, že sa na ceste niečo deje.

Jazda v protismere veľmi riskantná

A na vodiča asi platí len jediné. "Zablikať mu diaľkovými svetlami, trúbiť a tak sa ho snažiť upozorniť, že ide zlým smerom. Rovnako treba zavolať na 158," uzatvára dopravný analytik.

Takáto jazda je veľmi riskantná. Dôkazom sú desiatky týchto prípadov s tragickým koncom. Okrem toho vodičovi v takomto prípade hrozí vodičom pokuta do 300 eur a zákaz činnosti až na dobu 2 rokov.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy