Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Keď vám auto poškodí ľad či sneh
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Keď vám auto poškodí ľad či sneh

BRATISLAVA / Konečne táto zima vyzerá tak, ako toto ročné obdobie vyzerať má. Sneh, ľad a teplota pod nulou. Zrejme to neteší vodičov... Ale sneh nie je nebezpečný len na ceste, ale aj na streche. Teraz vám povieme, na koho sa obrátiť, ak vám poškodí zaparkované auto.

Z výšky padajúce snehové vločky sú pre niekoho romantické, pre niekoho zase stresujúce. Hlavne pre vodičov. Pretože, keď sa tie "romantické" snehové vločky spoja dokopy môžu narobiť veľké škody.

Nemusíte jazdiť a ani zaparkované auto nemusí byť pred zimou v bezpečí. Hlavne pri týchto výkyvoch počasia. Jeden deň poriadne nasneží, na druhý príde odmäk a pohroma je na mieste. Teda na aute.

Zodpovedný je vlastník nehnuteľnosti

"Pokiaľ vám poškodí auto padajúci sneh alebo ľad zo strechy je zodpovedný vlastník nehnuteľnosti. To znamená, že sa to týka nielen snehu, ale napríklad aj kvetináča, ktoré môžete mať na parapete okna. Pokiaľ motorista nemá uzavreté havarijné poistenie, z ktorého je to najrýchlejšie a najjednoduchšie zlikvidovať, môže si uplatniť škodu," potvrdila hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.

A to buď u majiteľa nehnuteľnosti zo zodpovednostnej poistky, ktorú má uzavretú k nehnuteľnosti. Ak takéto poistenie nemá, tak si môže uplatniť škodu v občiansko právnom konaní.

"Zvyčajne sa bytové domy poisťujú prostredníctvom správcovskej spoločnosti a vtedy je dobré kontaktovať správcu," doplnila Muthová.

Sneh na cestách a každoročne zaskočení cestári vedia narobiť ďalšie problémy. Ale ak by ste očakávali, že počas zimných mesiacov je viac tragických nehôd nie je tomu tak. Aj keď táto zima bola výnimkou. Žiaľ.

Ak by sme porovnali dopravné nehody v období, keď je zima zimou a v teplých mesiacoch, keď sú suché cesty, tak nenájdeme veľký rozdiel. Rozdiel je vo výške škody a vo fatálnych následkoch. V zime sú to väčšinou len ťukance, pokrčené plechy a rozbité predné okná. No za celý rok sa škody vyšplhajú do niekoľkých miliónov.

Súvisiace články