Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Takto reagujte, ak vo vašom paneláku začne horieť
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Takto reagujte, ak vo vašom paneláku začne horieť

BRATISLAVA / malé deti aj bezvládni dôchodcovia. Všetci bojovali o život pri požiari paneláku v októbri v Snine. Z okien a balkónov sa ozývali zúfalé výkriky a plať. Vedeli by ste správne zareagovať, ak by požiar vznikol vo vašom paneláku?

Najčastejšou únikovou cestou sú schody

"V niektorých prípadoch tá evakuácia môže byť sťažená, lebo či chceme alebo nie, máme tam len jednu únikovú cestu," hovorí Pavol Komár z Odboru požiarnej ochrany prezídia HaZZ. A tou cestou je vo väčšine prípadov schodisko. V žiadnom prípade by sme totiž nemali používať výťah. Mohlo by dôjsť k výpadku elektriny a uviazli by sme v ňom.

Ak sa oheň rozšíri natoľko, že nie sme schopní ho uhasiť, mali by sme ihneď opustiť byt. Treba však dodržať jednu zásadu. Je veľmi dôležité za sebou uzavrieť dvere. Aby sa splodiny horenia, ktoré sa z nášho bytu budú šíriť, nešírili na schodisko.

Zavrite dvere

Dvere zastavia zadymenie aspoň na určitý čas. A ten je potrebný na evakuáciu. "Ak my ponecháme otvorené dvere z bytu v ktorom požiar vznikol tak je jasné, že tie splodiny horenia si budú nachádzať cestu .Schodisko, ktoré nám tvorí komín v tomto prípade je ideálnym priestorom," uviedol Komár.

Aj v prípade evakuácie platia isté pravidlá. "Samozrejme evakuovať najprv deti a osoby, ktoré majú určitú sťaženú schopnosť pohybu," tvrdí Komár.
Ak to situácia nedovoľuje a schodisko je príliš zadymené, môžete sa ho pokúsiť odvetrať pootváraním okien nad ohniskom požiaru a zabezpečiť si tak únik.

Ak nie je možné opustiť byt únikovou cestou a dym k nám prenikne natoľko, že sa tam nedá dýchať, máte ešte jednu možnosť. "Ak ide o plochú strechu na bytovom dome je to jedna z možností únikových kedy je možné využiť," dodáva Komár.

Hasiči bojujú s časom

Niekedy sa pri požiaroch môže stať, že hasiči pri svojom výjazde doslova bojujú s časom. Ich zásah vo veľa prípadoch komplikujeme my sami, pričom o tom možno ani netušíme. V Spišskej Novej Vsi komplikujú prejazd hasičov autá na parkovisku. POZRITE SA TU.

Súvisiace články